COP21: Wereld wacht op klimaatakkoord
12 Dec 2015, 14:16
foto
Op de Eifeltoren in Parijs is de slogan voor de klimaatconferentie afgebeeld. (Foto's: Reuters)


In Parijs zijn de details van een klimaatakkoord dat op tafel ligt vrijgegeven. Het ontwerp wordt gezien als een mijlpaal om de klimaatverandering te beteugelen. De klimaattop in Frankrijk wordt vandaag afgesloten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zegt dat het definitief ontwerp van de overeenkomst erop gericht is de opwarming van de aarde te beperken tot "ver onder 2°C". Het uiteindelijk document is aan de internationale afgevaardigden in Parijs gepresenteerd na twee weken van gesprekken. Als het wordt goedgekeurd, zou het mondiale klimaatakkoord “een historisch keerpunt” markeren, zegt Fabius. Franse president Francois Hollande, die zich vandaag bij de vergadering heeft gevoegd, noemt het voorstel ongekend.

"De beslissende overeenkomst voor de planeet is hier en nu," stelt Hollande tegenover de vertegenwoordigers. "Frankrijk roept u op de eerste universele overeenkomst inzake klimaatverandering te accepteren.'' En de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de wereld diplomaten opgeroepen "het werk af te maken". “We moeten de planeet die ons in stand houdt, beschermen,” zegt hij. “We hebben daarbij eenieder nodig.”

Bijna 200 landen proberen om het eerste klimaatakkoord erdoor heen te krijgen waarbij alle landen worden verplicht om hun uitstoot te verminderen, beginnend bij het inwerking treden van het akkoord in 2020. De ministers zullen nu beslissen of ze de overeenkomst zullen goedkeuren wanneer de besprekingen vanmiddag hervatten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May