Wetgeving speelt Kustwacht parten
12 Dec 2015, 12:18
foto
Kustwacht-directeur kolonel Jerry Slijngaard geeft een preview van de bedrijfsfilm die binnenkort op tv verschijnt. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Kustwacht Autoriteit Suriname kijkt nog steeds uit naar de aanname van de Wet op de Kustwacht. Deze zou het werk erg vergemakkelijken. “De wet zou ons als autoriteit de mogelijkheid geven om aan fonds- en personeelswerving te doen. Ook zouden wij de ondersteuning van het buitenland kunnen ontvangen”, zegt Kustwacht-directeur kolonel Jerry Slijngaard aan Starnieuws en De West.

De kustwacht is al twee jaar actief en loopt externe hulp mis. Bevriende landen willen heel graag investeren. “Zij stellen onze wettelijke basis als ultieme eis. Deze eis is conform hun eigen wetgeving.” Slijngaard benadrukt dat wat het werk zelf aangaat, de organisatie in principe alles kan doen. Behalve in geval van zelfverdediging, “moeten wij voor het gebruik van vuurwapengeweld steeds eerst de opdracht krijgen van de procureur-generaal. Hij sanctioneert de operaties en met de wet zou dit enigszins anders lopen.” Manschappen die vaartuigen enteren, zijn al benoemd tot buitenagent van politie. “Wij gaan nu het traject in van een hulp officier en waarschijnlijk wordt de directeur hiertoe benoemd.” De organisatie draait nu met 45 personen en mikt voor februari 2016 op een nieuwe lichting personeel, die een opleiding krijgt.

Uitdaging en samenwerking
Slijngaard ziet de grootheid en uitgestrektheid van het zeegebied als grootste uitdaging voor zijn organisatie. In één adem noemt hij ook het tekort aan materieel. “We hebben maar drie boten om een heel zeegebied – dat op zijn minst even groot is als het landgebied van Suriname- te kunnen controleren.” Een samenwerking te water met de grote broer, de marine zou de taak kunnen vergemakkelijken. “Helaas zijn hun boten niet bruikbaar en moet er weer geïnvesteerd worden in het opkalefateren van hun vloot.” Ook een partnerschap met de politie is welkom. De politie heeft een aantal snelle boten om heel dicht tegen de kustlijn te varen. “Wij kunnen deze lijn juist niet bevaren vanwege de geringe diepgang. Wij hebben een kleiner (kustinterventie) vaartuig hiervoor nodig.”

Nu wordt een klein buitenboordvaartuig aan boord van een kustwachtboot, uitgestuurd voor deze missies. Het vermoeden bestaat dat net even buiten de 12 zeemijl aan de oostelijke kant ‘dingen gebeuren’ die de kustwacht al te graag in kaart wil brengen. Slijngaard noemt hierbij visserij en praktijken gerelateerd aan mensen- en drugsmokkel en honden aan boord. “De Brazilianen smokkelen de dieren voor hondengevechten en er wordt veel hierop gewed.”

Nieuwe en andere type boten
De Kustwacht beschikt over drie boten en heeft na twee jaar ervaring ter zee door dat zij andere type vaartuigen nodig heeft. Bij de aanschaf in 2013 in wisten we niet wat er echt nodig was, legt de directeur uit. “Wij hebben ons laten leiden door ervaringen in het buitenland.” Om het grote zee-areaal te kunnen bevaren, zijn minimaal nog twee boten nodig. Zo ligt er een voorstel op tafel voor nog één van 34 meter en één in de klasse 42 meter lengte. Deze wordt gebruikt door de Antillen, kan op high sea en 180 mijl vanuit de kustlijn opereren. Dit is hard nodig, daar een offshore oliemaatschappij actief is in dit zeegebied.

“Zij stellen de veiligheid ter zee als voorwaarde. Suriname moet dus de boot hebben of inhuren. Zelf investeren levert natuurlijk meer voordelen op.” Aanvankelijk zou Suriname in 2016 een nieuw vaartuig kopen, maar door de financiële situatie zijn de plannen uitgesteld naar 2017. “Ik stel altijd: als het om rechtshandhaving gaat, zijn er landen die willen bijdrage.” Met de wetgeving in de hand, kan Slijngaard naar die buitenlandse hulp kijken. “Geen splinternieuwe boten, maar goed bruikbare zijn al welkom.”

De Kustwacht Autoriteit is opgezet onder coördinatie van het Bureau Nationale Veiligheid en ondergebracht bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De financiën komen van dit ministerie en die ook de politieke verantwoordelijkheid draagt, “maar onze directe baas, de operationele man is de president”. De pg is verantwoordelijk voor het juridisch technische gedeelte. Naast overheidsmiddelen, houdt Slijngaard de organisatie staande door eigen inventiviteit. Voor veiligheidspatrouilles voor derden, zoals Staatsolie vraagt hij brandstof of snelle import van machinerie als compensatie. De organisatie zoekt binnenkort de publiciteit op, om Surinamers te informeren over de activiteiten. “Wij willen transparant zijn en tonen wat het resultaat na 2 jaar al is.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May