Inburgeringsproces vreemdelingen wordt aangepast
11 Dec 2015, 01:57
foto
Waarnemend directeur van Biza, Dewi Amatsoemarto, overhandigt de documenten.


Personen die in de naaste toekomst de Surinaamse nationaliteit willen aannemen, zullen voortaan aan diverse voorwaarden moeten voldoen, zoals kennis hebben van de officiële voertaal, het volkslied en de inrichting van het land. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) zal hiertoe het inburgerings- en integratieproces inzetten.

Dit heeft de waarnemend directeur van Biza, Dewi Amatsoemarto, donderdag aangekondigd tijdens de naturalisatieceremonie van 198 personen, wier aanvraag tot naturalisatie recent is goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Tot op dit moment zijn er geen voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit. Door degenen die opteren voor de Surinaamse nationaliteit aan een aantal basisvoorwaarden te laten voldoen, hoopt Biza dat de samenleving in zijn totaliteit meer profijt hieruit kan halen.

In totaal hebben 198 personen hun documenten donderdag ontvangen. Het gaat om 123 Guyanezen, 2 Chinezen, 41 Haïtianen, 2 Libanezen, 1 Indonesiër en 1 Amerikaan. Tot dit aantal behoren 24 Guyanese echtparen, die hier een gezinsleven hebben opgebouwd. Zij kregen het Certificaat van Surinamerschap en het daarbij behorend Staatsblad van verkrijging van de Surinaamse nationaliteit, hun ID-kaart en hun registratiebewijs.

Amatsoemarto zei dat het een voorrecht is deze nieuwe groep Surinamers te mogen verwelkomen. Zij sprak de hoop uit dat zij actief zullen participeren en hun krachten zullen geven om Suriname met alle liefde en respect te helpen ontwikkelen. Directeur John Sahari van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) wees de nieuwbakken Surinamers er op, dat met hun Surinamerschap zij ook mee kunnen doen aan het actief en passief kiesrecht. Ook zullen zij voortaan openbare functies mogen bekleden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May