Staking kost Rosebel US$ 8 miljoen
10 Dec 2015, 16:15
foto
Sharmila Jadnanansing wijdt uit over het vonnis. Links bedrijfsjurist Rani Sohansingh. (Foto: Raoul Lith)


Rosebel heeft de rechtszaak gewonnen. De vakbond is verboden bedrijfsmiddelen onrechtmatig in te zetten. Het is de vakbond verboden de toegang tot de mine site te blokkeren. Het is de vakbond verboden om acties te ondernemen die zouden kunnen leiden tot werkneerlegging dan wel inbreuk zouden plegen op het arbeidscontract tussen werknemer en werkgever. En de vakbond is veroordeeld de werknemers te instrueren aan het werk te gaan. Zo heeft Sharmila Jadnanansing, woordvoerder van Rosebel Goldmines (RGM), het vonnis van kortgedingrechter Anand Charan verwoord.

Kort na de uitspraak heeft de Canadese multinational een persconferentie gehouden om het vonnis uit de doeken te doen. Binnen drie dagen zal het bedrijf weer opgestart zijn. De goudproductie ligt stil en kan volgens de RGM-woordvoerder over de 9 stakingsdagen gesproken worden over een omzetschade van ongeveer US$ 8 miljoen. Intussen hebben 90 werknemers het afvloeiingspakket van de directie geaccepteerd. De resterende 70 werknemers die op de afvloeiingslijst staan, heeft de directie gevraagd om thuis te blijven in afwachting van het te volgen ontslagproces. Volgens de woordvoerder is het bedrijf bereid de 70 arbeiders die deel uitmaken van de 10% personeelsinkrimping, hetzelfde pakket aan te bieden als de overigen die al akkoord zijn gegaan.

De staking was onrechtmatig, zegt Jadnanansing. De directie van het bedrijf heeft de werkneerlegging niet zien aankomen. “We waren on speaking terms en de vakbond heeft ons niet op de hoogte gesteld dat hij naar het zwaarste middel zou grijpen.” Het bedrijf is op 1 december om half drie in de ochtend volledig lam gelegd.
pdf-icon.gif vonnis_RGM_vs_RGWO_10_dec.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May