Jeugdzaken wil tienerzwangerschap integraal aanpakken
08 Dec 2015, 06:32
foto
Rachel Koningsbloem-Pinas, directeur Jeugdzaken.


Met als doel het identificeren van belanghebbenden die kunnen bijdragen aan de preventie van tienerzwangerschappen en begeleiding van tienermoeders, houdt het ministerie van Sport en Jeugdzaken vandaag een workshop. De bijeenkomst in het Lalla Rookhgebouw is een aanzet tot integrale aanpak van dit fenomeen, zegt directeur Rachel Koningsbloem-Pinas. Het is volgens haar belangrijk om alle actoren te betrekken bij de uitvoering van het jeugdbeleid.

Dit initiatief is vanuit het directoraat Jeugdzaken opgepakt en wordt verder ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid en de UNFPA. Via het Project Scholieren Moeders wordt begeleiding geboden aan scholierenmoeders met als doel het behalen van een VOJ-diploma en het voorkomen van een volgende ongeplande zwangerschap, zegt Koningsbloem-Pinas.

Uit het strategisch plan van het directoraat Jeugdzaken blijkt dat er jaarlijks tussen de 1500 en 1600 baby’s worden geboren uit moeders van 19 jaar en jonger. Suriname is in de rij van landen met een relatief hoog aantal geboorten. Een uitgebreide studie die in 2011 is uitgevoerd voor het directoraat Jeugdzaken, concludeert dat tienerzwangerschappen niet gezien moeten worden als een probleem van individuele vrouwen, maar als een maatschappelijk vraagstuk dat een geïntegreerde multisectorale aanpak vereist.

Voor de aanpak van het fenomeen tienerzwangerschappen zijn de departementsdirecteuren van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Regionale Ontwikkeling, Arbeid, Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Justitie en Politie door het directoraat Jeugdzaken geïnformeerd over dit initiatief. Aan hen is gevraagd om actief betrokken te zijn bij de integrale aanpak van het probleem.
Volgens Koningsbloem-Pinas is het streven om aan het eind van de workshop, afspraken vast te leggen in protocollen, die de integrale aanpak van dit probleem tussen alle betrokkenen zal moeten regelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May