Bond roept leiding Suralco tot orde
07 Dec 2015, 00:01
foto


De Paranam Werknemers Bond (PWB) is er niet over te spreken dat Suralco individueel met werknemers in onderhandeling treedt. Dit is volgens bondsvoorzitter Frank Playfair tegen de bepalingen in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De bond hield zondag een drukbezochte vergadering. Playfair benadrukt dat de PWB nog steeds actie kan voeren, want de 80 werkers bij de Afobaka krachtcentrale zijn leden van de bond. Hij hoopt dat door te praten een oplossing kan worden bereikt.

De bond en directie moeten woensdagavond voor de Bemiddelingsraad verschijnen. Playfair zegt daarvoor met de directie in overleg te treden. Er is een gat tussen de vraag van de bond en het aanbod van de directie. Dit gat moet volgens de vakbondsleider gedicht kunnen worden door goed overleg. Het bestuur heeft de Suralco duidelijk gemaakt in een schrijven dat de ongeveer 350 leden van de bond niet individueel benaderd moeten worden. Het is de bond die voor hen onderhandelt. De directie heeft de mensen een week de tijd gegeven om na te denken over het aanbod.

Playfair merkt op dat de bond een pakket heeft ingediend. Er is rekening gehouden met mensen die ongeveer een jaar in dienst zijn en anderen die al twintig tot dertig jaar werkzaam zijn bij Suralco. Er is ook extra aandacht besteed aan mensen die met pensioen gaan. Die groep is kwetsbaarder. Ook de ziektekostenregeling is niet naar tevredenheid van de bond.

De vakbondsleider vindt dat de directie van Suralco en de PWB met de juiste instelling wel tot een akkoord kunnen komen. Playfair vindt dat de directie zich niet onder druk moet laten zetten door de Amerikanen, die zich als 'gangsters' gedragen. Zij willen hun wil opleggen hier en willen niet onderhandelen. Dit pad van eenzijdig opleggen, moet worden verlaten, stelt Playfair. Suralco moet op een redelijke en billijke manier omgaan met de PWB, zoals vastgelegd in de cao. Het eindvoorstel van de bond en dat van Suralco kan nog besproken worden. Playfair verwacht dat een vergelijk mogelijk is met de directie. "Het gedrag van de Amerikaan die hier is komen onderhandelen, is af te keuren. De directie is de verantwoordelijke op de plant en er is een goede hoop om tot overeenstemming te komen, zodat wij niet tot actie overgaan. Want bij de hydro gaat het om energie," stelt Playfair.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May