Rumi Knoppel brengt boek uit over innerlijke organisatie
06 Dec 2015, 20:04
foto
Rumi Knoppel


“Communicatie is erg belangrijk, want op het moment dat iemand met jou communiceert en je hebt niet helemaal door wat die persoon zegt, dan zal het jou beïnvloeden en aansturen. Dan ben je iemand die onderworpen is, je bent een mentale slaaf van een ander, of je bent een outcast. Dat is de boodschap die ik probeer over te brengen met dit boek.”

Aan het woord is Rumi Knoppel (38), programmamaker en auteur van het boek Innerlijke organisatie: een interpretatie van communicatie. Hierin probeert hij zo gedetailleerd mogelijk over te brengen aan zijn lezers, dat we allemaal gelijkwaardig zijn. Dat vrijheid inhoudt dat we allemaal evenveel mogen doen, maar daar óók tegenover staat dat er evenveel is dat we allemaal niet mogen doen.

Knoppel is er van overtuigd dat je een samenleving niet kan optrekken op basis van dwang en geweld, maar wél met respect en creatieve overtuiging. ”Als je vindt dat iets goed is, moet je mij daarvan kunnen overtuigen. Maar dan wel op basis van gelijkwaardigheid,” vindt de auteur. “Los daarvan heb je natuurlijk mensen die gewoon gewelddadig zijn en dat moet je reguleren, maar de mindset van de meeste mensen is positief ingesteld. Mensen kennen hun eigen waarde en je moet dus niet aan hun lijf komen. Stel dat iedereen in deze straat een wapen heeft, dan wil ik zien hoever een rover gaat komen. En dan heeft de politie ook minder werk. Deze instituten kun je dan ook anders inzetten,” meent hij.

Het probleem is volgens hem dat de overheid monopolie heeft op de meeste dingen. Een voorbeeld: “Ik kan niet naar een andere overheid gaan in het land om die ene overheid aan te klagen, omdat zij me onrecht heeft aangedaan. Ik moet binnen dat systeem een persoon aanklagen, die een netwerk heeft binnen datzelfde systeem. En ik betaal hen ook nog! Het is belangrijk dat we deze dingen inzien. Maar de maatschappij gaat niet veranderen, zolang je denken niet verandert en zolang je dit niet door hebt. Dan zul je in die cirkel blijven. En daarom ben ik begonnen met dit boek, want er is teveel geweld en dat hoeft niet.”

Het concept van communicatie, zoals beschreven in zijn boek, is niet zoals hoe men over het algemeen denkt, vindt de auteur zelf. “Dit concept zegt: ‘Je denkt voor jezelf’. Maar wel op basis van respect voor anderen en voor jezelf. Niet anderen je wil opleggen. Als het niet gaat, respecteer dat en probeer niet je wil op te leggen, laat het met rust. Je bent dan echt uniek en er zullen zeker gelijkdenkenden zijn. Dat is juist het mooie.”

Innerlijke organisatie: een interpretatie van communicatie is te koop bij Vaco en bij de auteur voor 25 euro.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May