Bankdirecteur Proeve: Besteding overheid zit scheef
06 Dec 2015, 18:06
foto
DSB-directeur Sigmund Proeve. (Foto: René Gompers)


“Veel van de dingen die wij nu meemaken wijt men aan de prijzen van olie en goud, maar ik zeg er met klem bij dat een van de oorzaken voor de huidige malaise toe te schrijven is aan het bestedingsgedrag van het land”, zegt Sigmund Proeve, directeur van de DSB Bank zelfverzekerd. “Als het spaarfonds voor het land was opgezet, hadden wij nu ook een appeltje voor de dorst. Het bestedingsgedrag van de overheid is onverantwoord geweest.”

Proeve die ook voorzitter is van de Bankiersvereniging, zegt dat we de juiste maatregelen moeten treffen voor de productie, “maar vooral tegen het spendeer gedrag van de overheid.” De DSB Bank heeft op de Sint Elizabeth 2-school een spaarprogramma voor kinderen gelanceerd. De kinderen krijgen 10% rente op hun SRD-tegoeden. Het spaarprogramma komt op een moment van sterk verminderde inkomsten van de Staat, de eerste tariefverhogingen voor elektriciteit en water en 25% devaluatie van de SRD.

En toch zegt Proeve: “Sparen heeft altijd zin, als gezin en als land.” Hij vindt dat we deze ‘shock’ moeten gebruiken om aan zelfreflectie te doen. “De overheid geeft teveel uit, de burgers nemen dat gedrag over. We moeten beseffen dat als je iets niet hebt, je het ook niet kan uitgeven. We moeten beseffen dat er andere manieren zijn om met onze middelen om te gaan.”

De DSB-directeur is voorstander van de opstart van de Sociaal Economische Raad (SER). “De SER kan weliswaar geen beslissingen nemen, maar hij kan gefundeerde adviezen uitbrengen naar de regering en haar organen.” Hij blijft pleiten voor investeringen in de agrarische sector. “Ik geloof dat daar grote inkomsten uit te halen zijn. Als we het hebben over diversificatie, doen we er goed aan om de niet minerale sectoren tot bloei te brengen.”

Hij stelt dat de overheid moet gaan saneren om haar kosten terug te brengen. “Het gebeurt wel op het verkeerde moment, omdat de particulieren ook in problemen zitten. Daarom moedigen wij de productie aan. De overheid moet zorgen voor de ‘incentives’ zoals belastingmaatregelen.”

Proeve betreurt het dat er ‘geluiden worden geuit’ alsof de overheid zou kunnen komen aan het geld van de burgers. “Het creëert een panieksituatie en roept geesten op die we straks niet kunnen bezweren.” Hij verzekert dat de middelen van de klanten absoluut veilig zijn. “Ze zijn op geen enkele manier in de greep van de overheid.” De bankdirecteur benadrukt dat er harde beslissingen moeten worden genomen om de economie gezond te maken. “De SRD hoeft niet verder te devalueren. Als je kijkt naar de dingen die wij hebben als land, dan zou het niet nodig zijn als we de juiste maatregelen durven te nemen. Die hebben vooral te maken met het bestedingsgedrag van de overheid. Daar zit een heleboel scheef.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May