Problemen zorgvervoer worden aangepakt
05 Dec 2015, 22:24
foto
Onderdirecteur van KMW, Ashwin Chitanie (L) en Gio Nordan, vertegenwoordiger van het ministerie van TCT/NVB. (Foto: Sozavo)


Tijdens de discussieavond in het blindencentrum over de problematiek van zorgvervoer, stonden de oplossingsmogelijkheden voor dit probleem centraal. De aanwezigen kwamen tot de conclusie dat er een centraal meldpunt moet komen om onenigheid onder de verschillende transportinstellingen te voorkomen. Verder menen zij dat een fonds de financiële problemen zal verminderen.

De aanwezigen bogen zich onder meer over de vraag hoe het moest met mensen met een beperking die willen werken, maar geen speciaal vervoer ter beschikking hebben. Er zal gewerkt moeten worden aan de wettelijke basis van de problematiek. Behalve de training voor buschauffeurs van zorginstellingen, is ook de training voor begeleiders van de doelgroep, belangrijk. Dit zijn enkele conclusies die getrokken zijn.

Ashwin Chitanie, de nieuwe onderdirecteur Kategoriaal Maatschappelijk Werk (KMW) van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), zegt dat de doelgroep pas zelfstandig kan worden, wanneer de zorgproblematiek op korte termijn is opgelost. De avond is georganiseerd in het kader van de Internationale Dag van Mensen met een Beperking. Discussieleider was Marlon Hoogdorp.

De directeur van een zorgvervoer bedrijf, Julien Dijksteel, zegt dat bestuurders die zich niet aan de eisen kunnen houden, niet in aanmerking moeten komen voor dienstverlening. Hij gaf aan dat vooral het gebrek aan financiën een knelpunt is bij de bedrijfsvoering, maar meent dat de dienstverlening toch optimaal moet blijven.

De financiën zijn nog steeds het grootste probleem van het zorgvervoer. Natasha Hanenberg, directeur van de Nationale Raad van Blinden en Slechtzienden, zegt dat de huidige situatie eerst aangepakt moet worden, voordat zij van start gaan met het initiatief. Assembleelid Carl Breeveld die ook aanwezig was, hoopt dat na behandeling van dit initiatief in het parlement, er sociale wetten zullen komen op dit vlak. Intussen heeft het assembleelid Andre Misiekaba gisteren in de DNA ook aandacht gevraagd voor de mensen met een beperking, zegt de voorlichting van Sozavo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May