Politieke wil essentieel bij economische ommekeer
04 Dec 2015, 16:55
foto
Sociaal-wetenschapper Stanley Ramkhelawan geeft een presentatie over Singapore. (Foto´s: Rene Gompers)


Zolang de politieke wil er niet is, zal het niet goed gaan met Suriname. Het volk moet ook niet blijven zitten, maar actie ondernemen om zijn welvaart te garanderen. “We weten exact wat er gedaan moet worden, maar we doen het niet. Dit geeft aan dat onze instituten zwak zijn, dat onze vertegenwoordigers niet in staat zijn om de overheid te controleren en te corrigeren,” constateert Gilbert van Dijk, directeur van Suriname Business Forum.

Van Dijk, Sham Binda- voorzitter van Akmos-, econoom Steven Debipersad en sociaal-wetenschapper Stanley Ramkhelawan, hebben een presentatie gehouden over de oorzaken en gevolgen van de devaluatie en de stappen die de overheid moet nemen om het tij te keren. Ramkhelawan heeft een uiteenzetting gegeven over Singapore. De eilandengroep is in een mum van tijd uitgegroeid tot een van de grootste financiële centra in de wereld.

Suriname heeft veel gemeen met Singapore; het ligt strategisch, is multicultureel, is multi-etnisch en heeft een goed ecologisch systeem. Op de Global Competitive Index staat Singapore op nummer twee. Suriname komt niet op de lijst voor. Singapore heeft harde keuzes gemaakt om te komen waar hij nu is, zegt Ramkhelawan. Singapore heeft een zeer gedisciplineerd en bekwaam arbeidersklasse. Het land trekt veel buitenlandse investeerders aan door het ‘vrije, innovatieve en zeer competitieve klimaat’. “De arbeidsmarkt bijvoorbeeld draait heel goed, omdat ze mensen op plaatsen heeft zitten die daar horen, niet iemand die wordt beloond voor hand- en spandiensten van een partij" merkt Ramkhelawan op. "Deze keuze maakt dat dit land, in combinatie met andere voorwaarden, steeds innovatiever wordt." Singapore is nummer zeven op de lijst van landen met de minste corruptie.

Sham Binda toont aan dat er genoeg manieren zijn om economische welvaart te bereiken, maar dat door de politiek deze niet tot bloei komen. Het investeringsbureau is tot nu toe ook niet in staat geweest een investeerder aan te trekken en dat zal ook niet gauw gebeuren. Binda ziet Bouterse liever vertrekken dan nog langer aan te zitten. “Dan zal de devaluatie gelijk afnemen”meent hij. Binda voorspelt dat de situatie alleen maar nijpender wordt tot de bom gaat barsten.

Van Dijk haalt aan dat het rechtssysteem in Singapore heel strak en streng is. Op het handelen in drugs staat bijvoorbeeld de doodstraf. De ruimte om corrupt te zijn wordt heel klein gemaakt legt Van Dijk uit. “Dat is wat ook nodig is in Suriname. Anders wordt het een ‘free for all’. Ik vrees dat dat nu al gebeurt.” Van Dijk merkt op dat de precaire situatie het juiste moment is om een ommekeer voor altijd te brengen. “Singapore heeft op een gegeven moment de politieke keuze gemaakt om uit hun situatie te komen. Ze zijn vandaag zover" geeft hij aan. "We weten wat we hier moeten doen, er is genoeg technologie om onze schaarse middelen te beschermen,... maar willen we het doen?” zegt van Dijk. “Het maatschappelijk middenveld is zwak, maar de politiek moet tot orde geroepen worden. We kennen nog het biljet van 25.000 gulden. We hebben ‘all hands’ nodig om niet terug te gaan naar die tijd.”

Rene Gompers
pdf-icon.gif Lezing_Kenniskring_Ontw_model_Singapore.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May