Misiekaba wil aanhouding verdere verhoging stroomprijs
04 Dec 2015, 00:34
foto
NDP-fractieleider André Misiekaba aan het woord. Hij voerde als eerste het woord tijdens de algemene politieke beschouwingen. (Foto: Raoul Lith)


Net als de vakbeweging (Ravaksur), heeft ook NDP-fractieleider André Misiekaba ervoor gepleit om de verdere verhoging van de elektriciteitstarieven uit te stellen. Hij stelde tijdens de algemene politieke beschouwing donderdag in De Nationale Assemblee, dat het volk niet in staat is de verdere verhoging op te brengen. Ook VHP-fractieleider Chan Santokhi en diverse andere Assembleeleden benadrukten de moeilijke situatie waarin de samenleving is beland.

De tarieven van elektriciteit zijn in oktober aangepast, wat een extra last betekent voor de gemeenschap, stelde Misiekaba. "Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gepland om in 3 stappen de tarieven marktconform te maken. In januari 2016 zou de 2e verhoging ingaan en in oktober de laatste. De fractie van de NDP staat achter het beleid om de subsidie op elektriciteit helemaal af te bouwen. Maar president, voorzitter via u, gelet op de huidige financieel economische situatie en de extra lasten op de samenleving, wil ik u vragen om de 2e verhoging en daarmee ook de 3e verhoging van elektriciteit, indien mogelijk uit te stellen. De rek is er uit voor het volk," betoogde Misiekaba. Hij wilde weten hoe het is met de beloofde rationalisering van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Het ontheffen van directieleden, betekent nog niet dat het bedrijf gerationaliseerd is. "Wat willen we precies met de EBS? Wat is het stappenplan in dit kader?"

Santokhi voerde aan dat het volk te maken heeft met een systematisch inkrimpende bestedingsruimte. Er is minder geld beschikbaar, "maar ook nog geld dat minder waard is, hetgeen het leven voor wat betreft de noodzakelijke en dagelijkse uitgaven, enorm moeilijk maakt. We zien drie dingen tegelijkertijd gebeuren:
- ten eerste is de inflatie aan het toenemen, hetgeen betekent hogere prijzen,
- ten tweede heeft de devaluatie van 25% de bestedingsruimte met een kwart verminderd,
- en ten derde komen deze recente maatregelen en ontwikkelingen, bovenop de toename van tarieven voor benzine, elektriciteit en water".
Deze situatie zal volgens Santokhi voor ernstige problemen voor de samenleving en leiden tot structurele armoede. "Deze situatie leidt tot crises in verschillende sectoren en instituten. Er moet een integraal samenhangend pakket van crisismaatregelen genomen worden om de nood in de samenleving, voor de verschillende doelgroepen, maar vooral bij de kwetsbare groepen te verzachten".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May