Assembleeleden richten pijlen op Hoefdraad
04 Dec 2015, 00:00
foto
De vergadering van De Nationale Assemblee over de algemene politieke beschouwingen werd voor een groot deel geleid door vicevoorzitter Melvin Bouva. (Foto: Raoul Lith)


In De Nationale Assemblee is donderdag acht uren lang door verschillende fracties het beleid van de regering onder de loep genomen. President Desi Bouterse zal vrijdag om 12 uur antwoorden op de vele vragen en kritiekpunten die naar voren kwamen tijdens de algemene politieke beschouwing. Minister Gillmore Hoefdraad, die formeel nog governor is van de Centrale Bank van Suriname, werd flink onder vuur genomen. Diverse Assembleeleden wezen er op dat de functies onverenigbaar zijn.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de president Hoefdraad moet ontslaan als minister, totdat er een andere governor is benoemd. Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) trok de deskundigheid van Hoefdraad in twijfel. Gregory Rusland (NPS) en Chan Santokhi (VHP) wezen op het belang van vertrouwen. Oppositieleden stelden dat er geen vertrouwen meer is in de Centrale Bank van Suriname. Jogi wil van de president weten of het waar is dat Hoefdraad ruim 200 dienstreizen heeft gemaakt, en wat het rendement hiervan is.

Somohardjo vindt dat de regering moet aftreden en voor een jaar een zakenkabinet moet komen. De politicus haalde aan dat indien Bouterse aftreedt, ook hij bereid is zijn functie neer te leggen. Somohardjo zei dat Bouterse iedereen de schuld geeft van het falend beleid, maar geen verantwoordelijkheid neemt. Benadrukt werd dat een verkwistend beleid is gevoerd met veel corruptie. Er wordt meer uitgegeven dan wordt verdiend.

Oppositie en coalitieleden stelden aan de orde de actie bij Rosebel Gold Mines. Aan de regering werd gevraagd om een actieve rol te vervullen hierin. De stand van zaken rond de sluiting van Suralco kwam eveneens aan de orde. Oppositieleden zeiden zich zorgen te maken over een tweede devaluatie, aangezien de koers van op de US$ op de parallelmarkt ruim SRD 4,50 is. De oppositie vroeg ook naar cijfermateriaal over het pakket aan maatregelen dat de regering wil uitvoeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May