Muziekboek Sranan Gowtu gepresenteerd in Amsterdam
29 Nov 2015, 18:33
foto
Auteur Diederik Samwel heeft het eerste exemplaar van het muziekboek Sranan Gowtu gepresenteerd aan Edgar 'Bugru' Burgos. (Foto: Mirjam Marks)


In een bomvolle platenzaak Concerto in Amsterdam is vrijdag het boek Sranan Gowtu, iconen uit de Surinaamse muziek gepresenteerd. Auteur Diederik Samwel overhandigde het eerste exemplaar aan Edgar ‘Bugru’ Burgos, met manager Kees de Koning van platenlabel Top Notch een van de initiatiefnemers van het boek.

De frontman van Trafassi bleek zichtbaar ontroerd tijdens het dankwoord aan de mensen achter het boek door Patrick ‘Teve’ Tevreden. De voormalige bandleider van Sukru Sani sprak van een topprestatie en een groot cadeau voor alle Surinaamse muzikanten en liefhebbers van Sranan poku.
Vervolgens zorgde Tevreden met zijn huidige band Lobi Firi voor de muzikale omlijsting van de boeklancering. Terwijl de temperatuur naar Surinaamse waarden steeg en de djogo’s van hand tot hand gingen, zong Oscar Harris ‘Jerulasem’ en gaf Manoushka Zeegelaar-Breeveld een vertolking van ‘Blaka Rosoe’ van Lieve Hugo. Ook Bugru zelf greep de microfoon om zijn klassieker ‘Veanti’ door het zaaltje te laten knallen.

Samwel hoopt dat Surinaamse muziek en Surinaamse muzikanten met het nieuwe boek meer aandacht en waardering krijgen bij het publiek: ‘Lang niet iedereen kent de achtergronden van kaseko, kawina en kaskawi. Tegelijkertijd zijn de verhalen van de muzikanten, zeker van de vorige generaties, vaak alleen mondeling overgeleverd. Met Sranan Gowtu hopen we daar verandering in te brengen. Voor een ander deel van het publiek vormt het hopelijk een eerste kennismaking met dit deel van het Surinaamse én het Nederlandse culturele erfgoed.’

Burgos gaf in zijn toespraak aan dat het boek niet mag worden beschouwd als naslagwerk of encyclopedie: ‘Dat suggereert volledigheid en dat valt niet waar te maken. Ook een woordenboek is al achterhaald op het moment dat het van de drukpers rolt. Zelfs de Dikke van Dale is nooit compleet. Aanvullingen en suggesties zijn altijd welkom; die nemen we op in de volgende editie van de Dikke van Didi.’

Later op de vrijdagavond maakte een deel van de artiesten samen met Samwel hun opwachting in de live tv-talkshow RTL Late Night. Aan tafel gaven onder meer ook Typhoon en Damaru op verzoek van gastheer Humberto Tan een stoomcursus kaseko en kawina. Net als bij Concerto ging het dak eraf na de uitzending. Waar het als tv-studio ingerichte café aan het Rembrandtplein normaal gesproken direct na de aftiteling leegstroomt, bleef de band met onder meer Humberto Tan achter de grote trom, Mark Westfa op gitaar en Setish Bindraban op trompet op volle toeren doorspelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May