Sozanet voor bijstand mensen in precaire situatie
22 Nov 2015, 00:48
foto
Minister Joan Dogojo tijdens een persconferentie van de president. (Foto: René Gompers)


De bijstand voor de minder draagkrachtigen in deze precaire situatie heet Sozanet. Dit houdt onder andere in dat er voedselloketten komen voor arme gezinnen. Een eenmalige uitkering van SRD 50 op de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) van SRD 525 staat ook in het plan. Sozanet is door de minister van Sociale Zaken Joan Dogojo, op een persconferentie van president Desi Bouterse aangekondigd, zaterdag. Het programma wordt in december ingevoerd.

Het ministerie richt zich op bijstand voor seniorenburgers, kinderen, personen met een beperking en zwakke huishoudens. Momenteel worden er gelden uitgekeerd aan meer dan 53.000 seniorenburgers en 41.000 kinderen, deelt Dogojo mee. Sozanet is een aanvulling op de uitkeringen aan deze risicogroepen. Het programma bestaat uit coaching en begeleiding van de risicogroepen, voedselloketten voor de sociaal zwakke huishoudens, een eenmalige ‘extra’ van SRD 50 in december op de AOV van SRD 525. Nieuwe meldingen van personen die risico lopen zullen “vanuit de acute zorg op basis van de gestelde criteria beantwoord worden,” geeft Dogojo aan.

“Het kan niet zo zijn dat je slechts een uitkering geeft terwijl de mensen in hun omstandigheden blijven. Daarom gaan wij de verschillende risicogroepen helpen uit het systeem te komen door hen te begeleiden en te coachen,” legt Dogojo uit. De wijkkantoren zullen ingezet worden om de voedselpakketten te verstrekken aan de zwakke gezinnen geeft de bewindsvrouw aan. “We weten al welke huishoudens in aanmerking komen. In de strategische wijkkantoren zullen de voedselloketten staan.” Dogojo heeft graag dat de extra uitkering aan de seniorenburgers niet eenmaal blijft. Op basis van de inkomsten zal worden nagegaan in hoeverre de extra SRD 50 uitgebreid kan worden, geeft ze aan.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May