Minister kondigt hard optreden tegen criminelen aan
20 Nov 2015, 11:36
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos is trots op het Korps Politie Suriname. Met weinig middelen wordt er heel veel gerealiseerd. (Foto: René Gompers)


Om het hoofd te kunnen bieden aan de verruwende criminaliteit, zal het Korps Politie Suriname beter uitgerust moeten worden en harder optreden, deelt Jennifer van Dijk-Silos, minister van Justitie & Politie mee. De samenleving moet niet meer verbaasd opkijken als de politie hard optreedt tegen criminelen die steeds grimmiger te werk gaan.

Bij de roofoverval van vorige week die eindigde in de dood van twee criminelen, is weer eens duidelijk geworden hoe hard criminelen toeslaan. Een van de rovers is van dichtbij doodgeschoten. De samenleving heeft daar verontwaardigd op gereageerd. “Wat moesten ze anders doen? Als een muskiet je prikt, je nak eng dede,” brengt Van Dijk-Silos er tegen in. “Men vergeet dat er een granaat door zenuwachtigheid niet op de juiste manier is gegooid. Er waren een paar schoolkinderen of andere burgers of het hele A-team dood als die was ontploft,” haalt de minister aan. “Men vergeet dat er hele zware wapens zijn aangetroffen die echt niet uit een politie depot komen.”

De minister is naarstig op zoek naar fondsen voor de nodige voorzieningen. Met China wordt een project, dat was blijven liggen, wederom opgestart. Het project gaat het korps materiaal ter waarde van 4 miljoen euro opleveren voor de verkeersveiligheid. Met de brandweer is afgesproken dat een deel van de ‘credit line’ met India ten bate komt van de politie, zodat er helikopters aangeschaft kunnen worden. De helikopters zullen samen met het Nationaal Leger worden uitgebaat. Er komen ook gezamenlijke patrouilles naar de ‘wild Texas’ gebieden in het binnenland kondigt de minister aan.

Van Dijk-Silos garandeert dat er meer informatie gegeven zal worden over de roofoverval te Geyersvlijt. Over een week zal het onderzoek afgerond zijn en zal de samenleving meer informatie gegeven worden, deelt ze mee. “Geen enkele operatie zal prijsgegeven worden. Denkt u dat die bende zomaar gepakt is? Dit is heel goed voorbereid. Wat betreft de misdaadbestrijding, petje af voor mijn korps,” zegt de bewindsvrouw terwijl ze op haar borstkas slaat. “Met schaarse middelen zijn ze toch in staat bepaalde dingen te doen.”

René Gompers


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May