Welzijn: Er mag geen inflatiespiraal ontstaan
19 Nov 2015, 00:47
foto
Ferdinand Welzijn, voorzitter Vereniging Surinaams Bedrijfsleven


Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), maakt zich er vooral zorgen over dat het land in een inflatiespiraal terecht kan komen, als de koersaanpassing niet verdedigd kan worden. Dat de koers aangepast moest worden, is niet als een verrassing gekomen bij Welzijn. Hij hoopt dat de monetaire autoriteiten goede data hebben en de juiste analyse gemaakt hebben voordat overgegaan is tot devaluatie. Als de koers niet verdedigd kan worden, komt het land in een inflatiespiraal terecht, waar de onzekerheid nog groter wordt, zegt hij in een reactie aan Starnieuws.

Vanaf maandag heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de middenkoers vastgesteld op SRD 4,00 per US dollar. De CBvS zal een verschil tussen de aan- en verkoopkoers hanteren van ongeveer één procent rond de middenkoers. De aankoopkoers is nu SRD 3,96 voor de US$ en de verkoopkoers is SRD 4,04. De koers van SRD 3,35 voor de US$ is niet meer geldig. De CBvS hanteert een bandbreedte voor valutatransacties van circa 5% rond de middenkoers. Marktparticipanten mogen US-dollars kopen en verkopen in een bandbreedte tussen SRD 3,80 per US-dollar en SRD 4,20 per US-dollar.

Welzijn merkt op dat de prijzen de lucht in zullen gaan door de aanpassing van de koers. Gezien de enorme vlucht van de koers voor vreemde valuta was het duidelijk dat de CBvS geen middelen had om te interveniëren. "Ik ga ervan uit dat de CBvS nu voldoende valuta heeft om ervoor te zorgen dat de koers niet verder omhoog gaat, want stabiliteit is erg belangrijk in de economie," merkt Welzijn op. Hij merkt op dat de situatie te lang op haar beloop is gelaten, totdat deze zo uit de hand is gelopen.
Advertenties

Friday 22 January
Thursday 21 January
Wednesday 20 January