Regering en DNA nog niet op één lijn over Alcoa
13 Nov 2015, 21:03
foto


De regering en De Nationale Assemblee zijn nog niet tot een vergelijk gekomen over de intentieverklaring die getekend is met Alcoa. Er is meer tijd nodig om zaken verder uit te werken. De geheime vergadering die gehouden is over deze kwestie, is zojuist afgelopen. Er is urenlang gesproken over de toekomst van de bauxietsector. Assembleeleden zijn niet ervan overtuigd dat de aluinaarderaffinaderij te Paranam moet worden ontmanteld. Bovendien heeft de Brokopondo-overeenkomst een wettelijke basis. Deze kan niet met een memorandum of understanding overboord gegooid worden.

Vooral de oppositie dringt aan op in zee gaan met andere partners. Eerder heeft VHP-voorzitter Chan Santokhi tegenover journalisten verklaard dat bedrijven uit Frankrijk, China, India en Brazilië geïnteresseerd zijn in een samenwerking. De mogelijkheden moeten worden bekeken.

De vraag die veel Assembleeleden bezighoudt, is waarom Alcoa pas in 2019 de Afobakadam wil overdragen aan Suriname. Dit zou veel eerder kunnen gebeuren, waardoor het land geen elektriciteit hoeft te kopen. President Desi Bouterse heeft in de besloten vergadering aangegeven dat jaarlijks 30 miljoen moet worden betaald aan Alcoa voor energie. Dit was eerder 55 miljoen, maar op basis van de onderhandelingen is het bedrag verminderd. Assembleeleden wezen er op dat gezien de precaire financiële situatie, het nog steeds om een heel groot bedrag gaat.

In de vergadering is als reden voor vertrek van Alcoa gegeven dat de grondstof bauxiet niet meer voorradig is. Assembleeleden willen meer inzicht en informatie en zullen verder hiernaar op zoek gaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May