Srefidensi-activiteiten begroot op SRD 1,8 miljoen
14 Nov 2015, 00:46
foto
De Nationale Commissie ter Herdenking van 40 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid. Derde van links voorzitter Henk Herrenberg tijdens een persconferentie.


Voor de activiteiten op en rond 25 november is een budget ingediend van SRD 1,8 miljoen. “Het was meer dan SRD 3 miljoen vanwege de vele wenselijkheden, we hebben flink geknipt," deelt voorzitter Henk Herrenberg van de Nationale Commissie ter Herdenking van 40 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, mee. "Geen feest maar herdenken en bezinnen. Daar gaat het bij 40 jaar Srefidensi om," benadrukt Herrenberg.

Als onderdeel van de bezuinigingen zijn er dit jaar geen staatshoofden uitgenodigd. De commissie heeft veel ideeën voor het invullen van het jubileumjaar en rekent op suggesties vanuit de samenleving. In het jubileumjaar is de commissie voornemens zich te richten op ‘bewuster maken van de samenleving over de onafhankelijkheid en over de eigen identiteit’, zegt Herrenberg. Straten, wijken, en objecten die nog steeds de namen van de koloniale meesters dragen zullen hernoemd worden. De Van Sommelsdijckkreek wordt weer Paremurukreek, de Julianatop moet naar een Surinamer vernoemd worden en het kan echt niet meer dat de weg door Fort Zeelandia nog de Abraham Crijnssenstraat heet, illustreert Herrenberg. “We respecteren dat stukje geschiedenis, maar dat hoort nu in een museum thuis,” meent Herrenberg.

Een wedstrijd voor een ‘nationale klederdracht’ en het corrigeren van de Nederlandse versie van het volkslied staan ook op de lijst van de commissie. “We zingen ‘strey de fu strey’ maar in het Nederlands is ‘strijden’ vervangen met ‘werken’. We horen weliswaar te werken, maar moeten ook strijd voeren,” merkt Herrenberg op. Verder wil de commissie nationale en internationale helden gedenken. Gedacht wordt aan Fidel Castro vanwege de relatie met Cuba en Surinaamse vakbondsleiders. Herrenberg deelt mee dat de commissie openstaat voor suggesties vanuit de samenleving.

De traditionele activiteiten van 25 november gaan wel normaal door. In de ochtend zijn er de minuutschoten, om 11.00 uur een bijzondere openbare vergadering van De Nationale Assemblee, om 16.00 uur de parade en het defilé, om 21.00 uur de volksreceptie. In aanloop naar de grote dag staan gepland onderscheidingen door de president, de onthulling van een borstbeeld van Johan Adolf Pengel op de naar hem vernoemde luchthaven, een show en demonstratie van het leger op de 20ste in het André Kamperveen stadion. In alle districten zullen er gedenkstukken van graniet worden onthuld. “Life begins at fourty,” geeft Herrenberg mee. “Het jubileumjaar is de juiste tijd om te reflecteren, om vooruit te kijken en om deze zaken aan te pakken. Misschien kunnen we bij 50 jaar Srefidensi feest vieren als het beter gaat met het land. Maar nu gaan wij herdenken en bezinnen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May