Vaatcampagne start met meten 80 senioren Majella
14 Nov 2015, 02:43
foto
Bewoners van huize Majella bij de kick-off van de Intermed Bedrijven Groep vaatcampagne.


Mek’ a brudu lon. Dat is de slogan van de vaatcampagne, waarvan de Intermed Bedrijven Groep de kick-off vrijdag heeft gedaan door bij huize Majella de bloeddruk en het bloedsuikergehalte van ruim 80 seniore bewoners en het personeel, te meten.

Van de 80 seniore burgers van Huize Majella wiens bloedsuikergehalte werd gemeten, bleek 26% een bloedsuikergehalte van hoger dan 6.5 te hebben. Ook bleek ongeveer hetzelfde percentage een bloeddruk van 130/90 mmHg en hoger te hebben. Deze vrij hoge percentages, die ook voor de rest van de samenleving gelden, zijn enkele redenen waarom de Intermed Bedrijven Groep gestart is met een vaatcampagne, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen die aandoeningen zoals diabetes en hypertensie kunnen hebben voor onze bloedvaten.

Complicaties bij deze aandoeningen kunnen onder meer leiden tot schade aan de vaten bij ogen, met als gevolg blindheid, maar ook tot schade aan de bloedvaten in de nieren, wat op lange termijn kan leiden tot nierfalen en dialyse. Een andere veel voorkomende complicatie van diabetes is amputatie van tenen of voeten, wanneer de bloedvaten in de benen schade oplopen door een niet gereguleerde bloedsuiker of bloeddruk. Elk jaar wordt tijdens Werelddiabetesdag op 14 november extra aandacht gevraagd voor diabetes en de gevolgen daarvan.

Preventie belangrijk
Volgens Wandy Soemodihardjo, productspecialist Insulinen van NV Pharmport, is preventie erg belangrijk. Dat geldt niet alleen voor de senioren, maar ook voor de jongeren. Zij merkte op dat we vaak willen genieten, roken, alcohol gebruiken en ongezond eten, zonder te denken aan later. Voorkomen blijft beter dan genezen, en dit is dan ook een van de redenen waarom de Intermed Bedrijven Groep gestart is met een vaatcampagne.

Tijdens deze zes maanden durende campagne zullen elke maand verschillende activiteiten worden ontplooid ter bewustwording van de samenleving. “We moeten Suriname bewust maken dat a brudu mus’ lon. Want als de vaten verstoppen, worden we ziek. We zien mensen die moeten dialyseren, die moeten amputeren, die blind worden, allemaal vanwege beschadigde bloedvaten,” zei Soemodihardjo.

Deze maand staat in het teken van preventie. Op verschillende prikpunten kunnen mensen hun bloedsuikers en bloeddruk laten meten. Net zoals vanmorgen mooie, maar ook minder mooie bloedsuikers en bloeddrukniveaus zijn gemeten, geldt voor de samenleving ook dat voor wat betreft de minder mooie resultaten, actie moet worden ondernomen, benadrukte Soemodihardjo.

Directeur Harriette Molijn van Huize Majella sprak haar erkentelijkheid uit voor de activiteit waaraan de seniore burgers hebben kunnen deelnemen. Naast het meten van de bloeddruk en bloedsuiker, konden zij meedoen aan een bewegingssessie, waar zij duidelijk van genoten. Voorts zijn de senioren verwend met een gezond ontbijt en een even gezonde lunch. Om de bloeddruk en bloedsuikermeters van haar bewoners in de gaten te helpen houden, heeft Molijn van Pharmport-manager Ashvien Sewgobind mede in het kader van het tienjarig bestaan van het bedrijf, een bloeddrukmeter en twee suikermeters met strips mogen ontvangen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May