Militairen Myanmar zullen samenwerken 'met nieuwe regering’
12 Nov 2015, 10:16
foto
De partij van Aung San Suu Kyi heeft de historische verkiezingen in Myanmar gewonnen. (Foto: Reuters)


De militaire leider van Myanmar, Min Aung Hlaing, zegt dat hij zal samenwerken met de nieuwe regering van het land. Hij stelt dat het leger zal doen wat het beste is in de samenwerking in de periode na de verkiezingen. Bij de zondag gehouden verkiezingen heeft de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi de overwinning gehaald en koerst waarschijnlijk naar een meerderheid.

De NLD lijkt af te stevenen op 80% van de beschikbare parlementszetels, waarvan een kwart is gereserveerd voor de militairen. Dat betekent dat de militaire invloed nog enorm invloedrijk zal blijven. De verkiezingen van zondag markeren de eerste vrije algemene verkiezingen in 25 jaar in het land. De NLD had de verkiezingen in 1990 overtuigend gewonnen, maar het resultaat van die stembusgang werd vernietigd en werd Suu Kyi jarenlang geplaatst onder huisarrest.

President Thein Sein en Min Aung Hlaing hebben Suu Kyi gefeliciteerd met de prestaties van haar partij bij de verkiezingen; ze hebben hun nederlaag echter nog niet officieel toegegeven. Ze hebben afgesproken om gesprekken met haar te houden over nationale verzoening nadat de definitieve resultaten zijn bekendgemaakt.

Tot vanochtend was meer dan 47% van de resultaten bekendgemaakt. De NLD zegt dat ze voorlopig 38 zetels ontbreekt om de meerderheid te hebben. De regerende militair gesteunde Union Solidarity Development Party (USDP)heeft tot nu toe ongeveer 5% van de zetels vergaard in Myanmar, ook wel bekend als Birma. Bij de laatste verkiezingen die de USDP vijf jaar geleden had gewonnen, was er veel kritiek op de stembusgang.

Regeringswoordvoerder U Ye Htut zegt dat het Amerikaanse staatshoofd Barack Obama, president Thein Sein vandaag heeft gebeld om hem en het land te feliciteren met "de historische vrije en eerlijke algemene verkiezingen.” President Thein Sein heeft beloofd dat zijn regering “de beslissing van het volk en zijn keuze zal respecteren en de macht zal overdragen zoals gepland.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May