Suriname buigt zich over bijdrage klimaattop Parijs
11 Nov 2015, 00:00
foto
Deelnemers aan de klimaatconferentie in de Kamer van Koophandel en Fabrieken.


De gevolgen van ‘global warming’ nemen steeds ergere vormen aan. Als de mens op dezelfde voet doorgaat met handelen, kan de aarde met gemiddeld vier graden Celsius warmer worden. Dit kan fataal worden voor het milieu, de mensen, en hun woongebieden. Op de 21ste internationale 'Conference of the Parties (COP 21)' gaan landen zich er op toeleggen om de opwarming onder de twee graden te houden. Suriname en het Caribisch Gebied gaan pleiten voor een gemiddelde van 1.5 graden Celsius.

Op de ‘Nationale Klimaatconferentie 2015’ in de Kamer van Koophandel & Fabrieken is met belanghebbenden van gedachten gewisseld over de bijdrage die Suriname gaat leveren op de klimaattop in Parijs, Frankrijk. De bijeenkomst is gehouden door het Kabinet van de President en UNDP. Ook is besproken hoe het maatregelenpakket te versterken en waar te maken. Het is zaak om op COP21 goed voor de dag te komen gezien de steeds ergere vormen van klimaatsverandering die zich manifesteren in het land, delen verschillende sprekers mee. Op COP 21 gaan de rijke landen miljarden ter beschikking stellen aan de armere landen. Samenwerking is noodzakelijk, omdat de gevolgen van klimaatsverandering zich op alle continenten manifesteren.

De gevolgen van klimaatsverandering nemen wereldwijd steeds ergere vormen aan deelt Haydi Berrenstein, coördinator Nationaal Milieubeleid op het Kabinet van de President, mee. Lagere opbrengsten van de landbouw door de hoge temperaturen, minder regenval, gedragsverandering van insecten en andere dieren die plagen veroorzaken, ziekten die zich naar nieuwe gebieden verspreiden, toenemende waterschaarste, intense weersomstandigheden en het uitsterven van bepaalde planten en dieren is reeds ingezet, somt Berrenstein op. De mens is de oorzaak van klimaatsverandering haalt zij aan. De mens produceert de broeigassen in de atmosfeer die de beschermlagen tegen de gevaarlijke stralen van de zon aantasten en de aarde opwarmen.

Duidelijke boodschap
Op COP 21 gaan de landen proberen tot een overeenkomst te komen om de opwarming van de aarde te houden onder de twee graden Celsius, maar voor het Caribisch Gebied is dat funest voert Armstrong Alexis, vertegenwoordiger van UNDP aan. “Onderzoek heeft al uitgewezen dat de Caribische eilanden het hardst getroffen zullen worden. Twee graden is teveel, daarom gaat de regio wederom de roep ‘1.5 to stay alive’ herhalen op het wereldforum. Voor hen is dat de drempel waarover men niet kan gaan,” deelt hij mee.

Dat Suriname het probleem serieus neemt en zichtbaar maatregelen treft, is prijzenswaardig merkt Alexis op. “De zeespiegel stijgt en de gevolgen daarvan zijn nu al merkbaar voor de eilanden en landen langs de kust. Suriname is weliswaar geen laag land, maar 85 procent van de bevolking leeft aan de kust en komt 90 procent van alle infrastructuur en economische activiteiten voor in dat gebied.” Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens president Desi Bouterse de conferentie dinsdag geopend. “Indien wij onze stem willen laten horen is het van belang dat de boodschap duidelijk is, dat we precies weten wat we als land willen en wat we nodig hebben” drukt hij de deelnemers op het hart. “We hebben de aarde in bruikleen voor de volgende generaties.”


René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May