Speciale uitgave 50 jaar Surinaams Juristenblad
10 Nov 2015, 13:51
foto


Donderdagavond 12 november 2015 zal op de universiteit de presentatie plaatsvinden van een speciale uitgave van het Surinaams Juristenblad (SJB). In deze editie wordt het resultaat van een onderzoek naar 50 jaar SJB gepresenteerd. Het onderzoek is gedaan door een drietal jonge juristen o.l.v. hoogleraar Marten Schalkwijk van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR). De Surinaamse Juristen Vereniging (SJV) die de uitgever is van het SJB, heeft dit initiatief verwelkomd en volledig ondersteund. Het onderzoeksteam van het IGSR heeft alle nummers, die vanaf de oprichting van het SJB in 1963 tot 2012 zijn verschenen, geanalyseerd. De analyse is vastgelegd in een zestal artikelen. Daarnaast is er een index gemaakt op alle verschenen jurisprudentie en artikelen met de namen van de auteurs, behandelde onderwerpen, trefwoorden en rechtsgebieden.

Deze digitale index is in hard copy gepubliceerd in het SJB, maar de bijbehorende software kan t.z.t. ook afzonderlijk worden aangeschaft. Het grote voordeel is dat de gebruikers, en daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan bibliotheken van instellingen, maar ook advocatenkantoren, notariaten en andere professionele gebruikers en individuele onderzoekers en studenten, een directe toegang hebben tot alle publicaties van het SJB gedurende de eerste 50 jaar van het blad.
Het IGSR, de SJV en het SJB zijn erg gelukkig met de gedachte dat behalve de wetenschap en de rechtspraktijk, ook de rechterlijke macht en het openbaar ministerie voordeel zullen hebben van deze digitalisering van het SJB. Tot nu toe moesten bijvoorbeeld advocaten en rechters tijdrovende speurtochten verrichten om de verschenen artikelen en jurisprudentie te achterhalen. Veelal slaagde men er niet in, daar vrijwel niemand een volledige verzameling van het SJB bezat. Nu is een enkele 'druk op de knop' voldoende om alle nodige informatie te verkrijgen. De initiatiefnemers verheugen zich daarom er bijzonder over om deze bijdrage niet alleen aan de Surinaamse rechtsgemeenschap, maar aan de gehele samenleving te kunnen aanbieden.
Vermeldenswaard is dat behalve de index met bijbehorende artikelen, ook een ‘normaal’ SJB nummer is opgenomen in de publicatie, waardoor gesproken kan worden van een dubbel-nummer. Het resultaat is een lijvig boekwerk van 346 pagina’s dat tegen de prijs van SRD 60 aan het publiek zal worden aangeboden.

Ten einde dit heuglijk feit niet ongemerkt voorbij te laten gaan, hebben het IGSR, de SJV en het SJB besloten de launch van het speciale nummer met enig ceremonieel te presenteren. De avond zal worden geopend met een inleiding getiteld: ‘Een analyse van 50 jaar Surinaams Juristenblad’ door Prof. Dr. M. Schalkwijk, waarna er een paneldiscussie zal plaatsvinden. Het panel bestaat naast de inleider uit Mr. Carlo Jadnanansing (voorzitter SJV), Mr. Eric Rudge LL.M. (redactievoorzitter SJB) en Mw. Mr. dr. Monique Veira (Lector aan de ADEKUS en "ston futu" auteur van het SJB). Daarna zal er een aanbieding plaatsvinden van exemplaren aan daartoe in aanmerking komende personen. Ten slotte wordt de avond afgesloten met een informeel samenzijn op het terras met de mogelijkheid tot het aankopen van het bijzondere nummer.

Namens IGSR, SJV en SJB
Mr. C.R. Jadnanansing, Voorzitter SJV
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May