Suriname Dia onder grote belangstelling aangestoken
09 Nov 2015, 04:47
foto
Hanuman komt 'aanvliegen' op het Onafhankelijkheidsplein.
(Foto's: René Gompers)


Het aansteken van de Suriname Dia zondag, is gepaard gegaan met spectaculaire optredens. Eerst was het Hanuman die al zwevend boven het Onafhankelijkheidsplein de aandacht naar zich trok. Even later waren Ram en Sita, die zich per vliegende koets aanmelden, in ieders vizier. Voor vicepresident Ashwin Adhin is de aanwezigheid van de Suriname Dia “het bewijs van de breeddenkende plurale houding van de Surinamer.” Adhin heeft namens president Desi Bouterse de menigte op het Plein toegesproken. De president kon er ‘vanwege dringende werkzaamheden’ niet bij zijn.

“We moeten tappen uit onze bestaande culturele tradities en wijsheden voor het proces van natie evolutie," stelt Adhin. “Divali en de dia kunnen hiertoe bijdragen. Het materiaal waar de dia van gemaakt is, symboliseert het lichaam, de ghee de handelingen die de mens pleegt, de lont de tijd die voor iedereen beperkt is en de vlam symboliseert de ziel. Zolang wij kunnen handelen, dus ghee kunnen zetten, zal de vlam aanblijven, de ziel bij het lichaam blijven. De reuzendia stelt hetzelfde voor maar op een nationaal niveau. Elk individu wordt in de gelegenheid gesteld ghee toe te voegen ten behoeve van het collectief, om het land hoger te tillen.”

“Het is tijd dat we afstappen van het concept van conflict en exclusiviteit,” betoogt Adhin aan. “We moeten ons realiseren dat slechts een benadering van eenheid en inclusiviteit van eenieder duurzaamheid, progressiviteit en welzijn kan garanderen van onze jonge natie. Dat is de boodschap die de Suriname dia ons vandaag weer voorhoudt.” De divalimanifestatie heeft een paar duizend mensen op de been gebracht. Geduldig hebben de andere aanwezigen op hun beurt gewacht: de rij met hoge gasten is dit jaar lang geweest. Opvallend is het grote aantal ministers en vertegenwoordigers van ambassades die ghee zijn komen toevoegen. De Suriname Dia zal staan tot woensdag wanneer Divali wordt gevierd. Deze activiteit op initiatief van de Culturele Unie Suriname is een jaarlijkse traditie geworden.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May