Deelnemers IGF buigen zich over duurzame mijnbouw
05 Nov 2015, 02:16
foto
De Surinaamse IGF-delegatie. V.l.n.r. Linda Linger en Glenn Gemerts. (Foto: Grassalco)


Suriname is in de persoon van Glenn Gemerts herkozen tot voorzitter van de Intergovernmental Forum on Mining, Minerals, Metals and Sustainable Development (IGF). De Latijns-Amerikaanse landen (Columbia en Brazilië) en de Afrikaanse landen (Mali, Kameroen, Nigeria en Ghana) hebben unaniem de voordracht van Gemerts ondersteund. Hierdoor is hij bij acclamatie herkozen tot voorzitter van de IGF.

Gemerts, die werkzaam is bij NV Grassalco, heeft op de 11e jaarlijkse vergadering van de IGF in Genéve, Zwitserland, de nadruk gelegd op het belang van duurzame ontwikkeling in de mijnbouwsector waar alle participerende landen naartoe streven. De vergadering is gehouden van 26 tot en met 30 oktober 2015 op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties en is mede georganiseerd door de United Nations Conference for Trade and Development, UNCTAD.

Duurzame ontwikkeling mijnbouwsector
NV Grassalco was deelgenoot van deze jaarlijkse bijeenkomst, die dit jaar meer dan 250 participanten had van 67 landen, als ook vertegenwoordigers van verschillende internationale, industriële en sociaal maatschappelijke organisaties. Tijdens de conferentie hebben Frankrijk, Duitsland, Nederland, de islamitische Republiek van Iran en Rwanda zich aangesloten als nieuwe participerende lidlanden.

Het doel van dit forum is om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling in de mijnbouwsector op zowel nationaal als mondiaal niveau ter bevordering van de ontwikkeling en welzijn van mensen, organisaties, overheden en landen. De landen delen onderling kennis, expertise en ervaring. De raamwerken die door de IGF zijn samengesteld, mede met ondersteuning van de participerende lidlanden, worden jaarlijks aangescherpt met nieuwe ontwikkelingen in de mijnbouwsector welke onder andere heeft geresulteerd in de ontwikkeling van de ‘Mining Policy Framework (MPF)’ en de ‘Guidance for Goverments on managing artisanal and small-scale mining’.

Dit jaar was het streven van de IGF naast haar verdere groei in aantal participerende landen, het verder ontwikkelen en monitoren van de MPF, ook de ‘demand by driven’ benadering genoemd. Dit jaar heeft de IGF de MPF diepgaander benaderd vanuit haar 6 pilaren. De pilaren bestaan uit: juridisch- en milieubeleid op mijnbouw, de financiële verdiensten, de sociaal-economische verdiensten, milieu management, rehabilitatie van uitgemijnde mijnbouwgebieden en de aspecten bij artisanale- en kleinmijnbouw.

De nadruk werd sterk gelegd op de juridische-, financiële- en sociaal-economische aspecten bij het beëindigen van een mijnbouwrecht en voornamelijk de rehabilitatie van uitgemijnde mijnbouwgebieden. Indonesië en Ghana deelden hun kennis en ervaring over de wijze hoe hun overheden dit aspect in de mijnbouw benaderen en aanpakken. In deze landen zijn er duidelijke wettelijke regelingen voor ‘mine-closure en post-closure’, waardoor de mijnbouwgerechtigde zich vanaf begin van het verkregen recht ervan bewust is met welke financiële en sociaal economische aspecten er rekening moet worden gehouden, meldt de voorlichting van NV Grassalco.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May