Resultaat studie: Export Surinaams zoetwater rendabel
03 Nov 2015, 08:11
foto


Het is mogelijk om rivierwater winstgevend te exporteren naar landen met zoetwaterschaarste in het Caribisch gebied. Dit is de conclusie van een onderzoek dat in opdracht van Conservation International Suriname (CIS) is uitgevoerd door een internationaal adviesbureau dat zich richt op de economische levensvatbaarheid van bulk zoetwaterexport.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie naar de economische potentie van de export van Surinaams zoetwater in ontvangst genomen. John Goedschalk, directeur van natuurbeschermingsorganisatie CIS heeft het rapport zojuist overhandigd aan de bewindsman.

Afzetmarkt
Uit het onderzoek is gebleken, dat de Caribische eilanden de meest voor de hand liggende afzetmarkt voor Surinaams zoetwater zijn. Er is door de onderzoekers een bezoek gebracht aan Barbados, waarbij onder meer gesproken is met de Minister van Handel en Industrie van het eiland. Deze bewindspersoon heeft bevestigd, dat Barbados reeds te kampen heeft met een zoetwatertekort en dat er de behoefte bestaat om hun waterbronnen te diversifiëren. Het importeren van Surinaams zoetwater beschouwt Barbados zeker als mogelijkheid.

De resultaten van de haalbaarheidsstudie zullen de aanleiding vormen voor een symposium van CIS op 5 november in het Courtyard Marriott Hotel. Tijdens het symposium zullen de resultaten van het onderzoek gepresenteerd worden. Aansluitend zal met een aantal experts gediscussieerd worden over de politieke, technologische, sociale en ecologische haalbaarheid van een regionale handelsmarkt in zoetwater.

Duurzaam
Tot nu toe wordt de Surinaamse economie gedomineerd door de mijnbouw, met de export van aluminiumoxide, goud en olie. Niet-hernieuwbare hulpbronnen blijken echter een instabiele bron van inkomsten, waardoor Suriname al enige tijd op zoek is naar manieren om haar economie te diversifiëren naar meer duurzame en hernieuwbare energiebronnen. In meerdere jaarredes van de president en in het huidige regeerakkoord wordt de noodzaak tot het balanceren van de economie en de mogelijkheid om zoetwater te exporteren, expliciet genoemd.

Natuurbeschermingsorganisatie Conservation International is groot voorstander van het stimuleren van duurzame productie en consumptie. Een duurzame export van zoetwater biedt volgens de organisatie enerzijds inkomsten en anderzijds milieuvoordelen. “We geloven in waterexport, omdat die sector alleen duurzaam zal zijn als we de waterbronnen beschermen. Bovendien kunnen we zo onze afhankelijkheid van sectoren, die zware druk leggen op de natuur, langzaamaan verkleinen”, legt Goedschalk uit.

In de top 3
Het zoetwaterproject speelt in op de kans om de zoetwatervoorraad die in Suriname in overvloed aanwezig is, in te zetten om waterschaarse markten te voorzien van betaalbaar zoetwater, door middel van technisch innovatieve logistiek. De opzet van een zoetwaterindustrie zou de Surinaamse overheid royalty's en belastingen opleveren en zou daarmee bij kunnen dragen aan het diversifiëren van inkomstenbronnen, het vergroten van de nationale verdiencapaciteit en het verduurzamen van inkomstenbronnen.

Volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zal tegen het jaar 2030 de helft van onze wereldbevolking te maken kunnen krijgen met zoetwaterschaarste. Suriname staat in de top 3 van landen met de meeste hernieuwbare zoetwaterbronnen ter wereld. Jaarlijks stroomt er ongeveer 151 miljard kubieke meter Surinaams rivierwater in zee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May