Minister Van Dijk-Silos verontschuldigt zich bij Hofpresident
02 Nov 2015, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos


Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft in het weekend contact gemaakt met de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. Zij heeft hem per sms laten weten dat de gewraakte uitspraken door haar gedaan bij de opening van de beroepsopleiding Advocatuur vrijdag, niet tactisch waren. De minister heeft zich verontschuldigd bij de waarnemend Hofpresident. Tegelijk wijst zij er op dat er misstanden plaatsvinden binnen de advocatuur die niet worden aangepakt. Dit is schadelijk voor de rechtsstaat.

Minister Van Dijk-Silos zegt aan Starnieuws dat zij ook niet alle advocaten heeft willen grieven met haar uitspraken. Zij geeft toe dat zij zich niet tactisch heeft opgesteld. De minister legt uit dat zij zaken die misgingen binnen de advocatuur in het algemeen aan de orde gesteld heeft. Het gaat om een opleiding van advocaat-stagiairs, waarbij het volgens Van Dijk-Silos belangrijk is dat zij moeten beseffen dat de ethische normen hoog gehouden moeten worden.

De deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, Harish Monorath, heeft gelijk na het incident, waarbij de Hofpresident de zaal had verlaten, geëist dat de minister zich verontschuldigt. Ook de raad van bestuur van de Orde ging uit protest naar buiten. Monorath vindt dat de minister de rechtsstaat heeft geschaad met haar opmerkingen. Maandag komt de Surinaamse Orde van Advocaten in algemene ledenvergadering bijeen. Daarbij zal deze kwestie ook aan de orde komen.

Hoewel de bewindsvrouw erkent dat zij niet tactisch is geweest, blijft zij er wel bij dat zij met haar opmerkingen onethische handelingen door advocaten, bloot heeft willen leggen. Ook zij hebben een belangrijke taak bij de instandhouding van de rechtsstaat. Voordat Van Dijk-Silos minister werd, was zij achttien jaar in de advocatuur. Monorath stelt dat ook de minister geen brief heeft geschreven naar het Hof van Justitie om zich af te schrijven van het tableau. Van Dijk-Silos zegt hierover dat zij niet in dienst is van het Hof van Justitie. Voor de uitoefening van het beroep van advocaat moet toelating daartoe door het Hof van Justitie zijn verkregen en moet de advocaat als zodanig zijn ingeschreven op het tableau. De minister zegt dat elk jaar in november een advocaat een akte van beëdiging moet indienen die door de griffier wordt geviseerd. Het was daarom niet nodig om zich af te schrijven.

Tot zondagavond had de waarnemend Hofpresident overigens nog niet gereageerd op de twee sms'jes die de minister naar hem heeft gestuurd. De sms'jes zijn vrijdag en zondag gestuurd. De bewindsvrouw zegt dat zij hiermee een handreiking heeft gedaan en aangegeven heeft dat zij hem niet persoonlijk heeft willen raken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May