Rastafarians herdenken en vieren Coronation Day
01 Nov 2015, 21:14
foto


Overal ter wereld herdenken en vieren de Rastafarians ter ere van de kroning van de in 1975 overleden keizer van Ethiopië, Coronation Day. Ook de vrouw van de keizer is op diezelfde dag tot keizerin Menen Asfaw gekroond.

Door zijn huwelijk in 1911 met Wayzaro Menen, dochter van keizer Menelik II is de latere keizer in de Koninklijke Ethiopische familie terechtgekomen. In het jaar 1917 is hij tot kroonopvolger van Keizerin Zauditu uitgeroepen en als regent heeft hij namens haar Ethiopië geregeerd. Dertien jaar later werd hijzelf tot Keizer van Ethiopië gekroond.
Er kan verder worden opgemerkt dat de Ethiopische dynastie volgens de overlevering sinds de tiende eeuw voor Christus al heeft bestaan. De dynastie zou zijn voortgekomen uit koning Salomon en koningin Sheba.

De keizer verwierf na de kroning op 2 november 1930 de naam Haile Selassie. Deze naam heeft vele betekenissen en staat voor: Heilige Drievuldigheid, of Macht van de Drievuldigheid.
De toen gekroonde keizer verwierf overigens de volgende indrukwekkende titels, te weten: Zijne keizerlijke majesteit Haile Selassie I, Erfzoon uit het zaad van Salomon, de Alles Overwinnende Leeuw van de stam van Juda, koning der koningen, Heer der Heren, Vader der Afrikanen uit het allergeliefde Ethiopië het moederland van de zonen en dochters in diaspora.

De keizerlijke kroning is groots en plechtig in de hoofdstad Addis Abeba georganiseerd en vertegenwoordigers van 72 landen hebben de kroningsceremonie bijgewoond. Opvallend is de vierde belofte die de keizer tijdens de kroningsceremonie heeft gedaan. Deze belofte hield in dat hij zich zou inzetten voor het oprichten van scholen voor openbaar en voor spiritueel onderwijs en dat de orthodoxe leer van de grootouders in ere moest worden gehouden.
In de Ethiopische praktijk is ook gebleken dat onder het regime van keizer Haile Selassie talrijke hulpverlenende instituten, meisjesinternaten en kerken voor de orthodoxe leer zijn opgericht.

Voor de Rastafarians overal ter wereld is 2 november elk jaar een hele belangrijke dag. Ze zijn daarom ook van mening dat in ieder geval elke aanhanger van de Rastafarians-beweging en een ieder met Afrikaanse roots op deze dag vrij zou moeten hebben van zijn of haar werk. De reden hiervoor is dat Haile Selassie I de laatste keizer van Ethiopië geweest is.
Ook lukte het Haile Selassie de onafhankelijkheid van Ethiopië te waarborgen als enige land op het Afrikaanse continent, ondanks de verwoede pogingen tot kolonisatie van Italië onder leiding van Mussolini.

In Suriname zullen alle vier mansions van de Rastafarian beweging aandacht besteden aan de Coronation Day. Zij zullen zich vooral spiritueel bezinnen op deze dag.

Jahroots
Lid van de Nationale reparatie Commissie Suriname
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May