Monorath: Minister JusPol moet zich verontschuldigen
30 Oct 2015, 16:16
foto


De deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, Harish Monorath, vindt dat minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) haar verontschuldiging moet aanbieden aan het Hof van Justitie en de advocatuur. Zij heeft ernstige beledigingen en beschuldigingen geuit tijdens de opening van de Beroepsopleiding Advocatuur vandaag. Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks en het bestuur van de Orde zijn uit de zaal weggelopen.

Minister Van Dijk-Silos om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat zei het systeem heeft besproken. Zij heeft geen personen besproken. Zij is niet van plan haar verontschuldiging aan te bieden. Van Dijk-Silos zei bij de opening van de tweejarige opleiding dat er te veel mis is in de advocatuur. Een advocaat die een cliënt opgelicht heeft voor tientallen duizenden, is niet afgeschreven van het tableau. Juristen die elders mislukken, worden toegelaten tot de advocatuur.

Monorath zegt aan Starnieuws dat de minister zo beledigend bezig was, dat hij overwogen had haar het woord te ontnemen. Maar intussen had de Hofpresident de zaal verlaten. De minister was als gast daar en heeft zich volgens Monorath misdragen. Het gaat om een opleiding waar de Staat Suriname niks voor heeft betaald. De opleiding is na zeven jaar weer opgestart door de Surinaamse Orde van Advocaten in samenwerking met de Stichting Juridische Samenwerking Suriname Nederland (SJSSN). De opleiding waar advocaat-stagiairs ook voor moeten betalen is mogelijk geworden door het Twinningproject met Nederland. Monorath merkt op dat de minister in bijzijn van de Nederlandse ambassadeur, nationale en internationale advocaten, zich zeer beledigend heeft uitgelaten. De 56 advocaat-stagiairs heeft zij verbouwereerd achtergelaten.

Van Dijk-Silos zegt dat er uiteraard ook goede advocaten zijn. Zij had daar ook de nadruk op moeten leggen. De bewindsvrouw merkt op dat zij de advocaat-stagiairs juist had willen waarschuwen om het beroep hoog te houden. Daarom heeft zij in het algemeen de misstanden besproken. "Ik heb geen personen besproken, maar zaken die verkeerd gaan. Dat moet kunnen," vindt de minister. Zij merkt op dat in alle geledingen van de samenleving opgeschoond moet worden, zo ook binnen de advocatuur. Over de waarnemend Hofpresident zegt de minister dat zij niet de persoon besproken heeft, maar het systeem.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May