Rosebel-werknemers in grote onzekerheid
30 Oct 2015, 00:00
foto
De Rosebel-werkers zijn massaal opgekomen tijdens de ledenvergadering.


Leden van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie (RGWO) zijn gistermiddag tijdens een algemene ledenvergadering (alv) geïnformeerd over de ontwikkelingen over de inkrimping van personeel bij Rosebel Gold Mines NV. De bond en de directie hebben elkaar niet kunnen vinden over de gedwongen ontslagen die de onderneming wil doorvoeren.

Bondsvoorzitter Lloyd Read heeft de leden zowel het voorstel van de vakorganisatie voorgehouden als dat van de RGM-directie. Volgens Read heeft de RGM-directie geen oor voor het sociaal plan dat de bond heeft voorgesteld. Binnen het voorstel van de bond wijst hij op de schulden die de werknemers hebben. De RGWO heeft eerder een Stichting Schuldsanering opgericht om de aflossingen te versoepelen. Als de werknemers geen baan hebben, moeten hun schulden nog worden betaald, zegt Read. De bond stelt voor dat de directie met ten minste SRD 25.000 per werknemer inkomt om deze schulden te verminderen.

Ook pleit de bond voor begeleiding voor degenen die worden afgevloeid gedurende 18 maanden, waarin de werknemer wordt geholpen om een andere baan te vinden. Read blijft benadrukken dat de bond niet gaat voor gedwongen ontslagen. De RGM-directie heeft zelf de af te vloeien 165 werknemers gekozen. Nu er met de vakbond geen overeenstemming is bereikt, heeft de RGM-directie aangegeven dat zij individuele gesprekken met de werknemers op de ontslaglijst gaat voeren.

Binnen het sociaal plan van de directie wordt gewerkt met het basisloon van de werknemers, die bijzonder laag zijn. Met toelagen en overuren verdienen de RGM-werknemers een goed salaris waarop ook hun schulden zijn gebaseerd.
Intussen heeft de directie al drie stafleden met ontslag gestuurd. Stafleden zijn geen lid van de bond, dus daar brandt Read zich niet aan. Van het RGWO-bestuur staan er ook leden op de ontslaglijst. Tijdens de alv op het bedrijfscomplex te Brokopondo was de spanning te snijden. De werknemers verkeren in grote onzekerheid en zien de toekomst somber in. Met de werknemers is afgesproken dat wanneer ze een ontslagbrief krijgen, ze zich aanmelden bij de bond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May