Minister Van Dijk-Silos wil strenge aanpak illegalen
28 Oct 2015, 05:52
foto
Veel illegale vreemdelingen en smokkelwaar komen via de back track-route in Nickerie het land binnen.


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) vindt dat illegale vreemdelingen streng moeten worden aangepakt. Er kan geen sprake meer zijn van gedoogbeleid. Er zijn eerder 17.000 illegale vreemdelingen geregistreerd. De mensen hadden de kans om hun stukken in orde te maken, maar slechts 40% heeft hier gebruik van gemaakt. De minister deelde dinsdagavond in De Nationale Assemblee mee dat er een task force zal komen om dit probleem aan te pakken, waarna een streng beleid zal worden gevoerd.

Door de open grenzen en onvoldoende controle komen veel illegalen het land binnen. Velen hebben lak aan de regels van het land en brengen volgens de minister de rechtsstaat in gevaar. De wet moet worden aangescherpt. Vliegmaatschappijen die vreemdelingen naar Suriname vervoeren terwijl zij niet over de vereiste documenten bezitten, moeten aansprakelijk gesteld worden. Ook personen die garant staan dat de mensen niet zullen onderduiken, moeten opdraaien voor de kosten voor uitzetting.

Minister Van Dijk-Silos kon niet aangeven hoeveel mensen illegaal in het land zijn, maar ondanks een generaal pardon, hebben velen hun stukken niet in orde gemaakt. De bewindsvrouw zei dat zij binnenkort een onderhoud heeft met de Chinese vereniging waarbij zij deze kwestie aan de orde zal stellen. De minister benadrukte dat er meer controle moet komen, zodat mensen niet illegaal het land binnenkomen. Zij noemde onder andere de back track-route in Nickerie. Als de politie daar met een actie bezig is, wijken smokkelaars uit naar Apoera. JusPol is van plan om een controlepost te Witagron in te stellen. De minister heeft ook informatie dat illegalen ook via Braamspunt het land binnenkomen. Zij pleitte voor een goede samenwerking tussen het ministerie van Financiën (Douane) en Defensie op diverse grensposten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May