Indiër portretteert Suriname
23 Oct 2015, 17:06
foto
Indiase kunstenaar Murugesan (m) houdt open house expo over Surinaamse werken. Foto Ranu Abhelakh


In zestig werken heeft Amsaigounder Murugesan zijn indrukken over Suriname in aquarel kunst vastgelegd. De grote eetkamer thuis, heeft hij tot zaterdagavond omgebouwd tot een open-house expo van deze kleurrijke aquarellen. Van Galibi tot Nickerie, zonsopkomsten en -ondergangen, sluizenplantagewoningen, dobberende korjalen, stuk voor stuk typische Surinaamse schoonheden.

Murugesan en zijn echtgenote, de Indiase ambassadeur in Paramaribo, verlaten Suriname eind van het jaar. Voordat zijn werken worden ingepakt, deelt hij deze nog voor een laatste keer met kunstliefhebbers in Suriname. De kunstenaar loopt altijd met zijn schetsboekje of fototoestel. Bij elke plek die hij bezoekt of tijdens het rondbrengen van buitenlandse gasten, stopt hij even om zijn indruk vast te leggen. “Kunstenaars kijken anders naar hun omgeving. Een willekeurige persoon ziet misschien alleen een boom langs een rivier. Ik zie de schoonheid van de natuur en probeer die in mijn werk te vertalen.”

De Indiër werkt uitsluitend via transparante waterverf. Met een zeer gevarieerd kleurengebruik schildert hij op speelse wijze, herkenbare locaties realistisch en toch weer dromerig. “Ik kijk altijd uit naar momenten. Ik probeer mijn indruk opgedaan op een bepaald tijdstip in een verhaal om te zetten. Het gevoel dat ik op die plek ervoer op die ochtend of vooravond.” Zo gaat een groot deel van zijn werk over Commewijne. Het plantageleven, de samenvloeiing van de Commewijne en Suriname rivier, de korjalen. Verder overheerst het natuur element: water in zijn portretten.

Mijn schilderijen vertellen het verhaal over Suriname, vindt hij. “Suriname is een heel mooi land. De plantages, het bos, de typische woningen vertellen je het verhaal over Zuid Amerika, Caribische regio. De geschiedenis van het land en het vredelievend volk.” De kunstenaar heeft eerder in Europa gewoond, toen zijn vrouw in verschillende landen haar land diende. “Europa is koud en grijs”, en zijn werken vertellen dan ook stadsleven en architectonische schoonheden. “En dan kom je na jaren in Suriname aan. Er opent zich letterlijk een blauwe heldere hemel en groenrijke omgeving voor je.”

Schilderen in dit tropisch land was dan ook zijn grootste uitdaging geworden. Iedere kunstenaar vindt groen de moeilijkste kleur om te schilderen. “En inderdaad die kleur heb ik mezelf moeten aanleren, om alle verschillende kleurnuances in de bosrijke landschappen goed weer te geven.”
Murugesan, afkomstig uit Tamil Nadu, denkt na terugkeer in India, zijn Surinaamse aquarellen ook daar tentoon te stellen. De open house expo is vandaag tot 19.00 uur te bezoeken en morgen tussen 10.00 en 19.00uur, Anton Dragtenweg 254.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May