Tjin Liep Shie vanaf maandag wnd directeur Juspol
22 Oct 2015, 05:43
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zal vanaf maandag belast worden met de waarneming als directeur van Justitie en Politie (Juspol). Commissaris Agnes Daniel, die plaatsvervangend korpschef is, zal belast worden met de leiding van het Korps Politie Suriname. In juni volgend jaar, wanneer Tjin Liep Shie afscheid neemt van het korps, zal Daniel formeel beëdigd worden als korpschef. Dit deelt minister Jennifer van Dijk-Silos in een interview met Starnieuws mee.

De minister merkt op dat Tjin Liep Shie een korte tijd belast zal zijn met de waarneming als directeur Justitie & Politie. Hij is aangetrokken om een nieuw directoraat Operationele Zaken op te zetten. De bewindvoerder op Juspol heeft directeur Inez Huijzen-Sedney acuut vervangen op basis van zaken die op managementgebied niet goed liepen.

Er zijn in een brief aan Huijzen-Sedney twaalf punten aangehaald waarom zij ontheven is uit haar functie. "Ik wil met iedereen samenwerken, dat had ik de directeur ook gezegd. Maar dan moeten mensen bereid zijn de verandering te ondergaan. Er moet snel gehandeld worden als het gaat om zero tolerance tegen corruptie," zegt Van Dijk-Silos. Zij heeft meer dan tien dagen moeten wachten op een circulaire waarbij de directeur moest aangeven dat alleen de onderdirecteur Financiële Zaken bestelbonnen mag tekenen, geeft de minister als illustratie aan.

Op de vraag over kritiek op commissaris Daniel in het korps, stelt de minister dat deze zaken gebaseerd zijn op anonieme bronnen. Van Dijk-Silos wil best luisteren naar kritiek, maar dan moet deze onderbouwd zijn en niet gebaseerd zijn op laster. Mensen die vertrouwelijk feitelijke zaken willen aankaarten, daar heeft de minister wel oor naar. "Maar ik blijf erbij dat ik niet op anonieme brieven zonder bewijzen, zal ingaan. Er is kritiek op iedereen. Commissaris Daniel is qua opleiding en ervaring de beste persoon om in aanmerking te komen voor de functie van korpschef. Zij is al plaatsvervangend korpschef en gaat in deze functie door tot juni 2016", deelt de minister mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May