Pengel sommeert Recomsur ziekenhuisafval op te ruimen
21 Oct 2015, 00:01
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid oriënteert zich op het terrein te Leiding. (Foto: SCTV)


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft meteen gehandeld na het verschijnen van het alarmerende bericht in Starnieuws over ziekenhuisafval. Het bedrijf Recomsur moet het ziekenhuisafval dat ligt op een terrein en in een pand in een zijstraat van de Commissaris Weytingweg, (tussen Leiding 11 en 10A) terstond opruimen. Volgende week dinsdag moet alles weggehaald zijn van het terrein. Het opruimen is gisteren gelijk begonnen.

De bewindsman is geschrokken van de situatie. Hij heeft ter plekke poolshoogte genomen met de directeur van Recomsur, Humphrey Berggraaf. Pengel keurt het ten strengste af wat hij op de plek heeft aangetroffen. Hij heeft de opdracht gegeven om alles gelijk op te ruimen. Dit moet plaatsvinden onder toezicht van milieu-inspecteurs.
Het ministerie zal dagelijks de gang van zaken controleren. Er is ook afgestemd met districtscommissaris Roline Samsoedien van Wanica. Afgesproken is dat naast de bewaking waarvoor Recomsur zal zorgen, ook de politie een oogje in het zeil zal houden in de omgeving.

Intussen heeft Recomsur een andere locatie om ziekenhuisafval te verwerken aan de 'Highway'. De bewindsman heeft de plek geïnspecteerd en heeft geconstateerd dat de faciliteiten daar veel beter zijn. Nadat alles gecontroleerd is door de autoriteiten, zal Recomsur opnieuw toestemming krijgen om het ziekenhuisafval te verwerken. Allereerst moet het terrein op Leiding in orde worden gemaakt.

Eigenaar van het terrein, Dennis Tjoen A Choy, is blij met de gang van zaken. Hij is blij dat er nu kordaat wordt opgetreden. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt aan Starnieuws ingenomen te zijn dat de minister nu actie aangekondigd heeft, terwijl het ook al eerder zou kunnen. "Ik blijf erbij dat de instanties verweten moet worden van op z'n minst laksheid en het niet nauw nemen met de belangen van de samenleving. Als ik met moeite contact heb gehad met Nimos, word ik voorgehouden dat zij weinig kan doen omdat er geen milieuwet is. Nimos, andere instanties en de samenleving dienen te weten dat het Wetboek van Strafrecht dit jaar gewijzigd is en duidelijk is over milieuverontreiniging. We praten al gauw over ten hoogste twaalf jaar gevangenisstraf conform artikel 225a. Maar de instanties treden niet op," zegt Gajadien.

Milieuverontreiniging

Artikel 225a

Degene die opzettelijk en wederrechtelijk een stof op of in de bodem, in de lucht of in het oppervlaktewater brengt, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren en geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren en geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.


Artikel 225b

Degene aan wie schuld te wijten is, dat wederrechtelijk een stof op of in de bodem, in de lucht of in het oppervlaktewater wordt gebracht, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May