Moestadja: Sociale dialoog niet vrijblijvend
21 Oct 2015, 11:19
foto
Het bestuur van de Moederbond onder leiding van Errol Snijders op werkbespreking bij minister Soewarto Moestadja van Arbeid.


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid noemt regelmatig en functioneel overleg tussen de vakbeweging, werkgevers en de overheid over sociaaleconomische onderwerpen de basis voor het streven van de regering naar een welzijnssamenleving. “Sociale dialoog is geen vrijblijvende aangelegenheid”, zegt hij. Moestadja sprak in de afgelopen periode met verschillende prominenten uit de vakbeweging over dit onderwerp.

Moestadja geeft aan dat het overleg op basis van wederzijds respect moet plaatsvinden. Het ministerie van Arbeid zal in deze regeerperiode middels duurzaam overleg tussen de sociale partners werken aan de verbetering van de kwaliteit van arbeidsomstandigheden, verhoging van de veiligheid op de werkvloer, het verduurzamen van bedrijven die waardige banen zullen moeten aanbieden, en het in place brengen van benodigde wetgeving. Een duurzame sociale dialoog zal uiteindelijk moeten leiden tot een sterke vakbeweging en werkgeversvertegenwoordiging.

Het ministerie van Arbeid heeft een ontwerpwet aangeboden aan de Raad van Ministers (RvM) voor goedkeuring. Dit ontwerp heeft betrekking op fundamentele rechten en plichten van vakverenigingen met de bedoeling dat ze meer vrijheid zullen hebben om hun vakbondswerk te kunnen doen. Deze ontwerpwet en die tot regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) dat eerder door het ministerie werd aangeboden aan de RvM zijn gisteravond goedgekeurd.

Moestadja verwacht dat meteen na de installatie van de Sociaal Economische Raad (SER) het proces naar een welzijnssamenleving een vaart zal nemen. De installatie van dit instituut is een aangelegenheid van de president. De prominenten uit de vakbeweging die de bewindsman alvast heeft ontvangen voor afzonderlijke werkbesprekingen zijn: Robby Berenstein (voorzitter C-47), Murwien Leeflang (belangenbehartiger contractarbeiders) en het hoofdbestuur van de Moederbond onder leiding van Errol Snijders
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May