Moko ziekte landelijk onder controle
20 Oct 2015, 08:17
foto
De bacovenindustrie in Midden-Amerika en de Caribische regio heeft te kampen met de Moko ziekte. (Foto: FAO)


Met een crash-aanpak is het gelukt om landelijk de zeer schadelijke en besmettelijke ziekte Moko onder controle te krijgen. Met de inzet van het Nationaal Leger en personeel van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), is deze bacterie teruggedrongen.

"Ook Jarikaba is onder controle," zegt landbouwminister Soeresh Algoe aan Starnieuws. Een kwart van de bacoven aanplant van Food and Agriculture Industries (FAI), zo’n 200 tot 300 hectare, is aangetast en reddeloos. Dat gedeelte is vernietigd en het duurt nog een hele poos voordat dat areaal weer bruikbaar is. Hoe groter het besmet areaal, hoe sneller de ziekte zich verspreid. Er worden allerlei preventieve maatregelen getroffen om verspreiding van de ziekte te Jarikaba te voorkomen. "De output van de maatregelen is te danken aan de goede aanpak van de nieuwe directeur van FAI NV," zegt minister Algoe. "Eduardo Nelendez heeft prachtig werk geleverd. Een strakke controle op de maatregelen heeft ertoe geleid dat we met succes deze ziekte hebben kunnen bestrijden."

De bewindsman zegt dat gebieden waar vermoed werd dat de ziekte aanwezig was, zijn geïnspecteerd. “Waar de ziekte is aangetroffen, is ontsmet.” De Moko disease (ook wel bekend als Bacterial Wilt, Vacular Wilt, Maduraviche en Ereke...red.) komt voor in Midden-Amerika, het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika. De bacterie richt grote schade aan de bacovenindustrie aan. In Suriname is de ziekte ‘binnengebracht’ door illegaal plantmateriaal. De open grenzen van het land maken de landbouwsector gevoelig voor plantmateriaal en –ziekten uit het buitenland.

“Ook dat stukje hebben we aangepakt,” zegt minister Algoe. “De grenzen zijn gesloten, in die zin dat er bij de grenzen inspecteurs zijn geplaatst om te voorkomen dat plantmateriaal en fruit, het land vrijelijk, zonder de benodigde veiligheidsdocumenten binnenkomen.”

De ziekte te Jarikaba heeft zowel de plant als de vrucht aangetast. De aanplant van het bacovenbedrijf in Nickerie is gevrijwaard van de Moko ziekte. Het besmette areaal te Jarikaba vergroot alleen maar de lasten voor het al noodlijdende bedrijf. De FAI-directie heeft aangekondigd dat zij personeel wil afvloeien, om de verliezen enigszins terug te dringen. Vakbondsleider Michael Sallons van de arbeiders van Jarikaba zei eerder aan Starnieuws dat de ziekte jaren geleden in 2008, nog voor de overname door FAI, was ontdekt. Er is echter niets gedaan om de bacterie te bestrijden. Plantenwortels met besmette aarde, gereedschap met besmette aarde en insecten die zich tegoed doen aan de besmette planten zijn de grootste verspreiders. Op Jarikaba werken zo’n 1.300 arbeiders. Eenzelfde aantal werkt op de FAI-afdeling in Nickerie. Nu een gedeelte van de aanplant is vernietigd, zit het bedrijf met een overschot aan arbeiders te Jarikaba.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May