Agrarisch Kredietfonds wordt overgeheveld naar NOB
20 Oct 2015, 10:12
foto


Het Agrarisch Kredietfonds (AKF) zal van de Landbouwbank naar de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) worden overgeheveld. Dit besluit is enkele maanden geleden reeds genomen door de Raad van Ministers. Nu wordt de laatste hand gelegd aan het Staatsbesluit. De staatsbanken worden geherstructureerd. De Landbouwbank zal worden overgenomen door de Surinaamse Volkscredietbank (VCB).

Het staatsbesluit moet worden gewijzigd om de overheveling mogelijk te maken. Het AKF moet ervoor zorgen dat de agrarische sector wordt gestimuleerd. Uit dit fonds wordt krediet ter beschikking gesteld aan kleinschalige en middelgrote bedrijven. Het AKF is in 2007 opgericht als onderdeel van het Agrarisch Sectorplan. Een klacht uit de sector is dat het te lang duurt voordat de procedure voor het verkrijgen van krediet uit dit fonds, rondkomt. Ondernemers hebben het gevoel dat zij moeten bedelen voor het geld om investeringen te kunnen plegen.

Door de samenvoeging van de Landbouwbank en VCB is besloten om 'ontwikkelingstaken' over te hevelen naar de NOB. Bij de wijziging van het besluit, wordt gebruik gemaakt van de ervaring en kennis om enkele regels ook aan te passen. De wijzigingen zijn gericht op de garantie van het revolverend karakter van het fonds en het efficiënter kunnen werken. Starnieuws verneemt dat enkele operationele activiteiten die neergelegd waren bij de president van de republiek Suriname, nu zullen vallen onder de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, die belast is met het agrarisch beleid.

Na de wijzigingen zal het ook mogelijk zijn dat het AKF in samenwerking met een bestaande kredietinstelling een gezamenlijke financiering aan een onderneming kan verstrekken. Hierdoor wordt het mogelijk om meer kapitaal aan te trekken door het AKF. Dit fonds verstrekt leningen van ten hoogste een half miljoen voor ondernemingen in de rijstsector en maximaal SRD 350.000 voor overige agrarische sectoren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May