Enorme voorraad Nickerie drukt opkoopprijs padie
19 Oct 2015, 06:18
foto
In de schuren in Nickerie zitten grote voorraden padie.


Met nog iets meer dan twee weken te gaan is al 65% van de najaarsoogst binnengehaald. De voorraadschuren in het district Nickerie zitten vol padie. Er zit nu al naar schatting meer dan 100.000 ton padie in de schuren, wat de opkoopprijs naar beneden drukt.

Boeren krijgen nu tussen de SRD 30 en SRD 40 per baal natte padie van 79 kilo. Aan de andere kant zijn de opbrengsten per hectare veel hoger geweest, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij. “De weersomstandigheden waren gunstig. De waterhuishouding was goed, waardoor de oogst per hectare ook veel groter is.” Hij stelt dat de hoge productie, de lage prijs enigszins compenseert. “Niet alleen wij hebben een lage prijs, die trend doet zich wereldwijd voor.”

Een probleem dat zich nu voordoet binnen de rijstsector is het gebrek aan uniformiteit van het product. Een groot deel van de boeren heeft gebruik gemaakt van Guyanees zaaizaad. Suriname staat bekend om zijn lange korrels, wat ook een betere prijs oplevert. Bij de export zien verwerkers zich ook geconfronteerd met dit probleem. Het ministerie van LVV heeft het onderzoek naar de herkomst en distributie van de Guyanese variëteiten afgerond. Nu wordt het onderzoeksrapport intern uitgewerkt. Het illegaal binnenbrengen van onder andere planten en -zaden is in strijd met de beschermingswet.

Wat de boeren ook nekt, zijn de hoge rentepercentages die moeten worden betaald aan de bank. Landbouwinputs kunnen op aanvraag invoerrechtenvrij worden binnengehaald. Minister Algoe is samen met zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad, bezig te kijken hoe ze samen met de banken iets kunnen doen aan de hoge rente. Ook probeert Algoe het Agrarisch Krediet Fonds te verruimen.

In elk geval is de druk enigszins van de ketel nu de export van witte rijst op gang komt. Met de Vereniging Verwerkers en Rijstexporteurs als coördinator, wordt 19.500 ton witte rijst verreden naar Paramaribo voor verscheping naar Venezuela onder de PetroCaribe-overeenkomst. Er zijn ook afspraken gemaakt met de Venezolaanse president Nicolas Maduro over een grotere afname van rijst in ruil voor olie. Er was een najaarsinzaai van 29.679 hectare, zegt onderdirecteur Landbouw Ashwin Ramdien aan Starnieuws. Hij verwacht dat de voorjaarsinzaai die op 1 november moet beginnen, zo’n 29.000 hectare zal zijn. Tot en met 31 december is het gunstigst om het zaaizaad voor het voorjaar in de grond te hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May