NPS: Kansarmen verdienen altijd een nieuwe kans!
17 Oct 2015, 15:48
foto


(Aangeboden)

Met dit thema voert de Nationale Partij Suriname (NPS) sinds haar bestaan een sociaal-maatschappelijk beleid waarbij vermindering dan wel uitroeiing van armoede het focuspunt is. Vandaag is het de Internationale Dag van Uitroeiing van Armoede. Het thema dit jaar is Building a sustainable future: Coming together to end poverty and discrimination. Helaas moet worden opgemerkt dat de groei van onze economie de burgers van ons land nog weinig ontwikkeling heeft gebracht. De inkomensverdeling is nog heel scheef wanneer blijkt dat ruim 70% van de bevolking nog onder de armoedegrens zit. Veel loontrekkers zijn al na de eerste week van de maand, nadat zij hun loon hebben ontvangen platzak. Kortom ondanks alle beloften van de huidige regering, is werken voor vele burgers eigenlijk meer een straf geworden, omdat men niet rondkomt met het inkomen en daarnaast aan allerlei kenmerken van stress onderhevig is.

Een goede financieel-economische ontwikkeling creëert moge­lijkheden voor een gedegen sociaal-maatschappelijke ontwik­keling. In dit kader is de NPS bekend om haar decennialange sociaal-maatschappelijke oriëntatie. Vandaar dat de NPS veel aandacht zal blijven schenken aan herallocatie van publieke investeringen; dit met grote prioriteit voor gezondheidszorg, veiligheid, sociale zekerheid, onderwijs en huisvesting.

De NPS benadrukt dat sociale zekerheid nimmer mag betekenen dat burgers in een aanhoudende afhankelijkheidspositie t.o.v. de overheid komen te staan. Burgers hebben de plicht om een ade­quate bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land en dat geeft ze het recht om een redelijk inkomen te genieten waardoor ze in staat zijn een waardig bestaan te leiden.

Zoals in elke maatschappij zijn er ook burgers die niet in staat zijn om voldoende middelen te genereren om in hun eigen levenson­derhoud te voorzien. Deze burgers vallen binnen de zorgsfeer van de overheid. De overheid heeft de plicht om deze burgers zodanig te begeleiden dat ze de kans krijgen om zelfstandig in hun eigen levensbehoeften te voorzien.
Vanuit deze achtergrond wordt het sociaal beleid van de NPS gevoerd. Het sociaal beleid dient nauw aan te sluiten bij het werkgelegenheidsbeleid en daarmee dus ook op het beleid m.b.t. ondernemerschap en economische ontwikkeling.

Inzet
Met betrekking tot de sociale zekerheid, zal de NPS zich blijven inzetten voor het bestendigen van een sociaal rechtvaardige samenleving, middels:
* bevordering van participatie van alle delen van de bevolking in scholing, gendergelijkheid, gezondheid, sociaal zekerheidstel­sel, AOV, huisvesting, waardevaste salarissen en pensioenen;
* vergroting van de zelfredzaamheid, en weerbaarheid van de bevolking.
* invoering van conditionele sociale voorzieningen;
* (Dit zijn sociale uitkeringen die zijn gekoppeld aan de mate waarin de persoon zich inzet voor duurzame armoedebestrij­ding.)
* verbetering van de leefomstandigheden van kansarmen;
* voorkoming van nieuwe stedelijke armoede;
* instelling van een Algemeen Pensioenfonds met waardevaste pensioenuitkeringen.

De NPS is er stellig van overtuigd dat het gezin de basis vormt van elke samenleving. De NPS stimuleert de vorming van gezonde en stabiele gezinnen waar:
* ouders de primaire verantwoordelijkheid nemen voor de op­voeding van hun kinderen;
* er sprake is van adequate huisvesting;
* kinderen de gelegenheid krijgen om zich te ontplooien tot kritische, verantwoordelijke en geschoolde burgers;
* gezinsleden respect hebben voor elkaar en voor hun mede­mens.

Dit is het ideaalbeeld van elk gezin dat een optimale bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een land: de kiem voor welzijn van duurzame aard voor elke natie. Met dit ideaalbeeld voor ogen, zal de NPS haar beleid uitvoeren, ook al zal het nu zijn buiten de regering. Aangezien niet alle gezinnen kunnen voldoen aan dit ideaalbeeld zal de overheid, samen met het maatschappelijk middenveld, steun moeten bieden.

Beleidspunten
De volgende beleidspunten zijn voor de NPS van belang:
* verbeteren van het sociaal zekerheidsstelsel zodat deze duur­zaam en betaalbaar blijft;
* bevorderen van professionele gezinsbegeleiding;
* bevorderen van het schoolbezoek door leerplichtigen middels o.a. financiële ondersteuning waar nodig;
* garanderen van voldoende en professionele kinderopvang (creches e.d.);
* opvoeren van de voorzieningen gericht op het directe welzijn van het kind.

De Nationale Partij Suriname
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May