Reactie op het artikel over PSA onderzoek
14 Oct 2015, 10:22
foto


Ik vind het niet juist dat personen die pretenderen het te weten zo onzorgvuldig omgaan met een materie die nog steeds 7 van de 10 mannen regardeert. Ik heb aan de lijve ondervonden wat het betekent te laat er achter te komen dat er sprake is van een agressief geworden prostaatkanker.
Ik ben in Paramaribo wonend naar Nederland vertrokken om alsnog te worden bestraald. 39 x bestraald dat is het maximale aantal. De PSA waarde was inmiddels 48. Alleen een second opinion en een spoedbehandeling door een bekende Surinaamse Uroloog in het AZP hebben mij gered.

Het is niet waar dat het PSA-onderzoek negatieve gevolgen zou hebben. ONJUIST om mannen zelf te doen beslissen of zij klachten hebben die gediagnosticeerd zouden kunnen worden als een beginnende prostaatkankergezwel. Elke afwijking van het normale plasgedrag van een man moet kenbaar worden gemaakt aan de huisarts. De ernst van de klacht is een beleving van de man. Ik ben het eens met het beleid van het St Vincentius Ziekenhuis om alle mannen te testen. Bij een negatieve uitkomst, hoge PSA, moet een biopsie uitkomst brengen of de vergrootte prostaat een kankergezwel is of niet.

Dan kan de Uroloog, na de patiënt volledig te hebben geïnformeerd over de gevolgen van alle mogelijke behandeltechnieken, een behandelschema opstellen. Wil de patiënt niet worden behandeld omdat de consequenties ( tijdelijke impotentie en incontinentie) hem afschrikken dan zal het gevolg zijn sterven t.g.v. de kanker. Mijn vader is daar een voorbeeld van.

Dus mannen boven de 50 jaar. Laat je regelmatig testen, omdat niet de PSA test (een bloedonderzoek) negatieve gevolgen heeft, maar de mogelijke behandeling (bestraling of operatie) van de kanker. Mannen houdt de ontwikkeling van de geconstateerde verhoogde PSA waarde in overleg met de Uroloog, nauwlettend in de gaten. Het gaat om jouw leven en het is jouw besluit.
Ik weet waar ik over praat. Er is veel meer dat je moet weten over de gevolgen van IMPOTENTIE en INCONTINENTIE. Er doen zich mensonterende situaties voor, binnen en buiten het gezin, maar belangrijk is dat je leeft. Ik weet dat deze maatschappij heel hard is en je staat dan alleen.
PSA test gewoon op tijd doen en red je leven.

Fred Lobman
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May