Dodson start bewustwordingscampagne nutstarieven
13 Oct 2015, 07:36
foto
Minister Regilio Dodson (rechts) samen met EBS-technisch directeur Marcel Eyndhoven en SWM onderdirecteur Alwin Linger. (Foto: Raoul Lith)


'Wij moeten het samen doen. Jouw verbruik bepaal je zelf'. Met deze slogan is de nationale bewustwordingscampagne van start gegaan. In de campagne wordt de eigen verantwoordelijkheid van de gemeenschap en de roep om samenwerking, benadrukt. Met een druk op de knop gaf minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen het startsein van de campagne.

Het is de bedoeling dat de twee nutsbedrijven, de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) simultaan ook tips voor besparingen en zuinig verbruik met de samenleving delen. De NH-minister zegt dat de regering de moed heeft genomen om een stuk zekerheid te bieden dat de bedrijven uit een systeem gaan van inefficiëntie. “Wij gaan deze weg die we zijn ingeslagen verder gestalte geven in de komende periode. We willen de mensen thuis vragen om hun eigen rekeningen goed te volgen op basis van het nieuw rekenmodel.” Dodson zegt dat men altijd in contact kan treden met de nutsbedrijven en het ministerie van Handel en Industrie. De bewindsman benadrukt het feit dat het een teameffort is.

Het drinkwatertarief is sinds 2004 niet aangepast, zegt SWM onderdirecteur Alwin Linger, terwijl de elektriciteitsprijs ongeveer dertien jaar geleden voor het laatst is aangepast volgens EBS-technischdirecteur Marcel Eyndhoven. “Deze aanpassingen die nu plaatsvinden, gaan het bedrijf instaat stellen om op zijn eigen benen te gaan staan en met partners te dealen om de energievoorziening verder uit te breiden,” zegt Eyndhoven. Volgens hem is het mogelijk dat mensen hun energieverbruik verlagen waardoor zij de tariefstijging veel minder zullen voelen. Voorheen was de druk om rationeel om te gaan met energie, laag bij mensen, vanwege de relatief goedkope energietarieven. Er zal met de verschillende groepen verbruikers gekeken worden hoe ze kunnen besparen, maar er zal ook aan de dienstverlening worden gewerkt volgens de EBS-topper.

SWM-onderdirecteur Linger zegt dat het heel veel geld kost om de drinkwatervoorziening te optimaliseren. Hij zegt dat het voor een groot deel aan de verbruiker zelf ligt en dat men voor het tarief dat men zal betalen, uiteindelijk ook een betere drinkwatervoorziening zal hebben. “Dat zal niet in één dag gebeuren. We streven ernaar dat men op termijn overal waar men is op zijn minst op de eerste verdieping zonder hydrofoor onder de douche kan staan. Dat geeft ook een onmiddellijke besparing op uw energiekosten.” De verhoging van de tarieven gaat per 15 oktober in.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May