Politiebond naar rechter over niet uitbetalen overwerk
02 Oct 2015, 00:01
foto


De algemene ledenvergadering van de Surinaamse Politiebond (SPB) is er niet over te spreken dat er geen overuren zijn betaald door de korpsleiding voor werk dat er is verricht. Het bestuur is gemachtigd om deze kwestie voor te leggen aan de kortgedingrechter. Hier moet ook een dwangsom aan worden gekoppeld om te voorkomen dat dit weer gebeurt. De leden willen ook garantie hebben over wie de autoriteiten zijn die bevoegd zijn om overwerk te laten verrichten, waarvan de betaling is gegarandeerd.

De ruim 245 leden hebben in een motie ook goedgekeurd dat het bestuur met de regering om de tafel gaat zitten voor het realiseren van een wensenpakket. De werkomstandigheden op verschillende posten zijn slecht. Het bestuur moet zo snel mogelijk met minister Jennifer van Dijk-Silos naar oplossingen zoeken. De leden willen ook dat het bestuur van de bond medezeggenschap krijgt in het mutatie- en bevorderingsbeleid.

Motie

De Surinaamse Politiebond in Algemene Leden Vergadering bijéén op dinsdag 29 september 2015 om 12.00 uur in de Politie Academie aan de Commewijnestraat te Paramaribo:

GEHOORD:
1. De bezwaren en protesten van de leden m.b.t. het niet uitbetalen van verrichte overwerk over de maand juli 2015 door de werkgever, in deze de korpsleiding;
2. De uitéénzetting en behandeling alsook de reactie der leden m.b.t. een samengesteld wensenpakket 2015 van de SPB;
3. De toelichting door enkele ondertekenaars van de aanvraag van de algemene vergadering;
4. De bezwaren en protesten van de leden m.b.t. het mutatie- en het bevorderingsbeleid van het KPS;
5. De bezwaren en protesten van de leden die onder erbarmelijke omstandigheden op bepaalde plaatsen werkzaamheden verrichten
6. De reactie van het bestuur n.a.v. het onderhavige

GELET OP:
1. Het feit dat het niet de eerste keer is dat overwerk van korpsleden door de korpsleiding niet wordt uitbetaald.
2. Het feit dat het thans voor de leden erg onduidelijk is wie wel en wie niet de bevoegdheid heeft of hebben om het verrichte overwerk al dan niet te laten uitbetalen c.q. delen daarvan door te halen.
3. Het feit dat er een mutatiebeleid bestaat, dat door de korpsleiding is goedgekeurd.

OVERWEGENDE:
1. Dat naar aanleiding van het niet uitbetalen van het verrichte overwerk de leden thans in ernstige financiële problemen zijn geraakt m.b.t. het nakomen van hun maandelijkse verplichtingen en lasten.
2. Dat de leden het overwerk -zoals gebruikelijk- in opdracht van daartoe bevoegde autoriteiten hebben verricht, vide resolutie van 24 november 1972 no. 13635 GB 1972 no.142 aangehaald als “Regeling Politiewerktijden en Beloningen”.
3. Dat het nimmer zo kan zijn dat de korpsleiding naar eigen inzichten bepaald wanneer wel en wanneer niet het door leden, vaak al onder zeer moeilijke omstandigheden in opdracht verrichte overwerk, wordt uitbetaald of dat delen hiervan niet worden uitbetaald.
4. Dat door deze handeling van de korpsleiding het vertrouwen van de leden in de korpsleiding ernstig is aangetast
5. Dat het al te vaak voorkomt dat het door de korpsleiding opgemaakte- en goedgekeurde mutatiebeleid door dié zelfde korpsleiding niet in acht wordt genomen bij het muteren van leden.

BESLUITEN:
A. Het voorgelegd wensenpakket goed te keuren en het bestuur te machtigen om dit ten spoedigste aan de regering aan te bieden ter realisering c.q. ter bespreking daarvan.
B. Het bestuur te machtigen om de kwestie rond het niet uitbetalen van verrichte overwerk door de korpsleiding voor te leggen aan de kortgedingrechter, zodat daarover een uitspraak wordt gedaan, daaraan gekoppeld een dwangsom, zodat voor de toekomst het in ieder geval voor de leden duidelijk is wie de autoriteiten zijn die bevoegd zijn om overwerk te laten verrichten waarvan de betaling gegarandeerd is.
C. Het bestuur op te dragen om met de Minister zo spoedig mogelijk oplossingen te bewerkstelligen voor de slechte werkomstandigheden van de leden op de posten Cabanavo; Antonio do Brinco; Stolkertsijver; Klaaskreek; Djoemoe; Sarakreek en Burnside.
D. Eisen dat het bestuur van de Surinaamse Politiebond medezeggenschap krijgt in het mutatie- en bevorderingsbeleid van het Korps Politie Suriname, en gaan over tot de orde van de dag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May