Tarieven stroom en water alvast 60% omhoog
30 Sep 2015, 14:01
foto
Staatshoofd Desi Bouterse begroet het vaandel van het Korps Politie Suriname. (Foto: Raoul Lith)


De basistarieven voor elektriciteit en water zullen voor de eerste zes maanden 60% worden doorgevoerd. De verhoging gaat in oktober in. Er zal rekening gehouden worden met de lagere inkomensgroepen en de kleine ondernemers. De resterende 40% zal in twee termijnen van 20% worden doorgevoerd. Na drie maanden zal 20% erbij worden betaald en per 1 oktober 2016 de rest. Dit heeft president Desi Bouterse vandaag meegedeeld tijdens de buitengewone openbare vergadering in De Nationale Assemblee.

Bouterse merkte op dat de afbouw van de subsidie voor de nutsvoorzieningen per 1 oktober volgend jaar volledig gerealiseerd moet zijn. "Deze gefaseerde aanpak zal alsnog een subsidie van ongeveer SRD 80 miljoen vergen tussen 1 oktober 2015 en 1 oktober 2016," zei het staatshoofd.

De bescherming van de minder draagkrachtigen heeft de volle aandacht van de regering. Er mag volgens de president ervan uitgegaan worden dat deze groep vanwege de weinig beschikbare middelen slechts in beperkte mate gebruik maakt van elektriciteit. "Uitgaande hiervan is de overheid voornemens elektra-gebruik tot een bepaald niveau te blijven subsidiëren. Verder zal de verhoging dusdanig worden opgebouwd dat brede schouders de zwaarste lasten dragen, zoals ook het geval is bij het progressief belastingsysteem in Suriname dat gebaseerd is op het principe van sociale rechtvaardigheid. Daarnaast zal de overheid een sociaal vangnet opzetten om, waar nodig, steun te bieden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May