Groot-Brittannië bouwt Jamaicaanse gevangenis
30 Sep 2015, 18:02
foto
Groot-Brittannië wil de bouw van een gevangenis in Jamaica financieren. (Foto: AFP)


Het Verenigd Koninkrijk zal tot US$ 38 miljoen besteden aan de bouw van een gevangenis in Jamaica. De bedoeling is dat buitenlandse criminelen die in het Verenigd Koninkrijk in het gevang zitten naar het Caribisch Gebied kunnen worden gestuurd om hun straf uit te zitten.

Meer dan 600 Jamaicaanse onderdanen zitten in Britse gevangenissen, maar kunnen niet worden uitgezet door de slechte omstandigheden in de gevangenis in Jamaica. De Britse premier David Cameron heeft de overeenkomst bekendgemaakt toen hij begon aan zijn reis aan Jamaica.

Jamaicaanse parlementsleden en campagnevoerders vinden echter dat Groot-Brittannië met herstelbetalingen op de proppen moet komen voor zijn rol in de slavenhandel. Die oproepen dreigden het bezoek van Cameron te overschaduwen.
De Jamaicaanse premier Portia Simpson-Miller heeft gezegd dat ze de kwestie in de gesprekken heeft aangekaart. Maar Cameron vertelde verslaggevers dat de financiële herstelbetalingen "niet de juiste aanpak" waren.

De aankondiging van de Britse financiering voor een Jamaicaanse gevangenis streeft naar een impasse in de onderhandelingen over een uitwisselingsovereenkomst van gevangenen tussen de twee landen. Functionarissen zeggen dat de buitenlandse financiering Britse belastingbetalers op jaarbasis US$ 15 miljoen kan besparen wanneer de uitwisseling begint in 2020.

De gemiddelde jaarlijkse totale kosten van een plaats in de gevangenis in Engeland en Wales voor 2012-13 waren US$ 55.000. Premier Cameron wil de verwaarloosde relatie van zijn land en Jamaica verbeteren. Jamaica staat op de twee na hoogste plaats op de lijst van landen met onderdanen die hun straf uitzitten in het Verenigd Koninkrijk. Bijna 70% van de Jamaicanen in de gevangenis in Groot-Brittannië zitten er voor geweld- en drugsdelicten.

Cameron is de eerste Britse premier die Jamaica in veertien jaar bezoekt. Hij is gisteren aangekomen op het eiland en vertrekt vandaag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May