Suriname gaat voor behoud van de bauxietindustrie
30 Sep 2015, 06:32
foto


President Desi Bouterse zal vandaag, tijdens de presentatie van zijn beleid voor het komende jaar in De Nationale Assemblee, ingaan op de toekomst van de bauxietindustrie. Alcoa heeft reeds te kennen gegeven uiterlijk 30 november de Suralcoplant te zullen sluiten. De multinational lijdt verlies en stoot wereldwijd bedrijven die niet winstgevend zijn, af. Bouterse heeft eerder gesteld dat de bauxietindustrie behouden moet blijven voor Suriname.

Hoewel Alcoa na bijkans 100 jaar vertrekt uit Suriname, is er aan de regering een voorstel aangeboden voor verdere samenwerking. De Brokopondo-overeenkomst is een spil in de onderhandelingen tussen Suriname en Alcoa. Ook zal de multinational zich moeten houden aan herstel van de milieuschade die ontstaan is door het mijnen van bauxiet. Wat Alcoa heeft voorgesteld, zal door de president verder worden meegedeeld in De Nationale Assemblee. Dit heeft vicepresident Ashwin Adhin de vorige week te kennen gegeven aan de volksvertegenwoordiging.

Naast Alcoa zijn er meer opties. Starnieuws verneemt dat er gerenommeerde investeerders interesse hebben in een samenwerking met Suriname. De mogelijkheden worden nog verder uitgewerkt. Van Alcoa wordt wel geëist dat de beëindiging van de dienstverband met de werknemers op een correcte manier moet worden afgewikkeld. Het gaat om totaal ruim 2000 arbeidsplaatsen die op de tocht komen. Naast de 540 vaste medewerkers van Suralco zijn ongeveer 1.500 contractors verbonden aan de onderneming.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May