Stichting Seva biedt landbouwers microkredieten aan
29 Sep 2015, 04:32
foto


Stichting Seva biedt sedert 2006 microkredieten aan landbouwers in het district Nickerie. Arwien Nibar, coördinator van de stichting, zegt aan Starnieuws dat er jaarlijks meer dan 1000 contracten gesloten worden met landbouwers in Nickerie. “Om de zware tijden te overbruggen wil de organisatie haar seizoenkredieten, bij wijze van uitzondering, het komende seizoen eerder beschikbaar stellen. Zo kunnen boeren tijdig inzaaien. Normaliter worden de kredieten na de inzaaiperiode beschikbaar gesteld voor aanschaf van inputs”, deelt Nibar mee.

Nibar is niet te spreken over de huidige situatie van de rijstsector. Hij kan zich
niet voorstellen dat de boeren niet eens SRD 0,45 per kg voor hun padie krijgen, terwijl slijpmeel SRD 0,80 kost per kg, cargo-breukrijst SRD 1,00 en witte rijst rond SRD 2,00 per kg verkocht wordt. Nog geen twee seizoenen terug hadden de boeren een kostprijs van meer dan SRD 70 per baal, stelt Nibar.

“Veel landen in de wereld ontwikkelen om de twee jaren nieuwe lijnen om resistentie tegen schimmel te behouden. Onze Adron 125 lijn, die al langer dan tien jaren wordt ingezaaid en erg gevoelig is voor de riceblast-schimmel, wordt systematisch behouden door de verwerkers alleen vanwege hun enge belang, een hoog pel-rendement. Ook de Grovenie-lijn uit de oudheid wordt nog steeds beplant. Boeren zijn genoodzaakt deze lijnen in te zaaien, ondanks de hoge productiekosten (veel ureum, zaaizaad gebruik en pesticiden), terwijl door schimmelaantasting de opbrengsten altijd laag zijn. Nieuwere lijnen als Adron 111 en Adron 117 die beter gepresteerd hebben worden momenteel niet geteeld, op last van deze zelfde verwerkers”, meent Nibar die zelf ook landbouwer is.

Guyanese rijstras
Aniel Persaud zit al dertig jaren in de landbouw. Hij beplant ruim 35 hectare bij elkaar. Over het Guyanese rijstras zegt hij het volgende: "De bekende Guyanese ruwe lijn GRDB10 is momenteel erg populair onder de rijstboeren in Nickerie. Deze lijn is resistent tegen bepaalde schimmels, groeit ook onder moeilijke omstandigheden en een hoge opbrengstpotentie. In 2014 heeft Guyana deze lijn op 50% van 160.000 ha arealen beplant in twee seizoenen. Meer dan de helft van de 800.000 Guyanezen consumeert deze lijn. Het illegaal binnenbrengen van het zaaizaad is wel riskant, omdat ziektes het land binnengesmokkeld kunnen worden. Maar, dit is een duidelijk sein naar de overheid dat er gewerkt moet worden aan een beter zaad.

Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat Seva daadwerkelijk veel boeren tegemoet komt. De organisatie hanteert een rentevoet van 14% per jaar. Van de LVV-minister, Soeresh Algoe, heeft Oemraw nog geen antwoord gehad over het verlagen van de rentevoet bij de diverse banken.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May