Suriname staat achter duurzame ontwikkeling
28 Sep 2015, 00:54
foto
Minister Niermala Badrising spreekt de staatshoofdenvergaderingvan de Verenigde Naties toe.


Minister Niermala Badrising heeft deelgenomen aan de VN summit voor de aanname van duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's). Zij sprak de staatshoofdenvergadering als afgevaardigde van president Desi Bouterse toe. Zij verwelkomde het nieuwe ontwikkelingsplan en benadrukte dat Suriname bij de uitvoering, zich meer dan voorheen zal richten op het garanderen van kwalitatief en goed onderwijs, het bevorderen van een goede gezondheidszorg, met name een gezonde leefstijl.

De minister benadrukte de ondersteuning van de regering aan het centraal plaatsen van de mens in de ontwikkelingsagenda, waarbij speciale aandacht gegeven wordt aan de ouderen, mensen met een handicap, inheemsen, kinderen, vrouwen en jongeren. Suriname committeert zich aan de nieuwe agenda voor Duurzame Ontwikkeling, in het bijzonder vanwege de nieuwe uitdagingen rond klimaatsverandering. Suriname staat klaar om op een constructieve manier met de wereldgemeenschap te blijven samenwerken, ter verwezenlijking van de ambitieuze doelstellingen, meldt Buitenlandse Zaken.

Historisch moment
Voorafgaand aan de summit heeft paus Franciscus de bijeenkomst toegesproken. Dit is een historisch moment omdat het de eerste keer is in de geschiedenis van de Verenigde Naties dat een paus de Algemene Vergadering van de VN heeft toegesproken. De paus benadrukte dat de VN heeft bijgedragen aan het terugbrengen van de vernietigingscapaciteit van de mensheid tot beheersbare proporties. Voorts benadrukte hij de noodzaak voor hervorming van de VN Veiligheidsraad en de internationale financiële instituten om beter te kunnen inspelen op veiligheids- en economische crises.

De paus vroeg eveneens de aandacht voor onderwerpen zoals godsdienstvrijheid, spirituele vrijheid, het recht op onderwijs ook voor meisjes, en het recht op een gezond milieu. Hij typeerde het laatste nadrukkelijk door aan te geven dat als wij de natuur vernietigen, wij daardoor ook de mens vernietigen.

Na de toespraak van de paus volgde de officiële opening van de staatshoofden conferentie ter goedkeuring van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Het slotdocument van de bijeenkomst met als titel Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development werd op de eerste dag door staatshoofden, regeringsleiders en hun afgevaardigden unaniem aangenomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May