Assembleeleden willen informatie regering over Suralco
26 Sep 2015, 00:01
foto
De Suralco-plant te Paranam sluit per 30 november.


Assembleeleden van de coalitie én oppositie hebben bij de regering vrijdag tijdens agendapunt rondvraag, aangedrongen op informatie over de sluiting van Suralco. Ruim 2000 arbeidsplaatsen zijn hiermee gemoeid. Veel werknemers zijn verontrust over de situatie. Ook dijkenbouwer MNO Vervat heeft volgens Assembleelid Remie Tarnadi (NDP) in Coronie mensen afgevloeid. Er zijn tevens vragen gesteld over op handen zijnde afvloeiing bij bacovenbedrijf FAI te Jarikaba.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft aangegeven dat de regering nog bezig is met het verzamelen van informatie. Ook zijn de onderhandelingen met Alcoa nog gaande. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft meegedeeld dat de commissie die in de vorige zittingstermijn was ingesteld over de onderhandeling met Alcoa, opnieuw zal worden geactiveerd. In de huishoudelijke vergadering van donderdag zal dat gebeuren, waarbij de leden benoemd zullen worden.

NDP-fractieleider André Misiekaba zei dat het niet zo een probleem is als Suralco vertrekt, omdat al jaren geen winst wordt gemaakt. Hij benadrukt dat het gaat om arbeidsplaatsen die in gevaar zijn. Daarom is het nodig om een geruststelling te geven aan de werknemers en de samenleving. Hij wil nog wachten tot de jaarrede van president Desi Bouterse woensdag. Misiekaba wilde de garantie dat de president hierover mededelingen zou doen. Hij had verwacht dat de regering met de geruststelling zou komen.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft de regering geïnterpelleerd over deze kwestie. Hij merkte op dat er te weinig informatie wordt vrijgegeven aan de samenleving. De Assemblee wordt ook niet geïnformeerd. Ook Glenn Sapoen (NDP) die uit Para afkomstig is, kaartte deze kwestie aan. Verschillende leden zeiden dat ze niet in herhaling willen treden, maar benadrukten het belang van de informatie van de zijde van de regering. Alcoa heeft meegedeeld dat per 30 november de Suralcoplant sluit. De werknemers worden afgevloeid. Van de zijde van de regering zijn de mededelingen uitgebleven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May