Minister Noersalim: Offers belangrijk ontwikkeling land
24 Sep 2015, 17:55
foto
Honderden gelovige moslims hebben vanmorgen gebeden op het Onafhankelijkheidsplein. (Beeld:
René Gompers)


Als de Surinaamse burger geen offers brengt, materieel en persoonlijk, zal de ontwikkeling van het land uitblijven, stelt Mike Noersalim, minister van Binnenlandse Zaken. “Offervaardigheid is een eigenschap die van groot belang is om een goed en gelukkig leven te leiden. Daarom moet elke burger weten dat indien hij of zij geen opoffering doet voor de medemens en het land, de gewenste vooruitgang en ontwikkeling niet zal worden gerealiseerd,” meent Noersalim.

Noersalim heeft namens de regering de honderden moslims toegesproken op het Onafhankelijkheidsplein. De gelovigen waren vanmorgen vroeg getogen naar het Plein om gezamenlijk het Ied-ul Adha gebed te doen. Het massale gebed is onderdeel van de herdenking van de beproeving van profeet Ibrahim. Allah heeft hem gevraagd zijn eerstgeborene te offeren. Op het moment van het offer heeft Allah ingegrepen via de engel Gabriel, vertelt Louis Notosoewito, ondervoorzitter van Stichting Islamitische gemeenten in Suriname (SIS). “Hij mocht in plaats van zijn zoon een dier opofferen. De traditie is voortgezet. Wij doen het zelfde om onze liefde en dankbaarheid aan de heer te tonen.”

Noersalim merkt op dat zonder de offervaardigheid die de moslims eigen geworden is, eenheid en solidariteit niet mogelijk zijn. Offers brengen houdt meer meer in dan het doneren van geld of bezittingen, geeft Noersalim aan. Het betekent ook het opofferen van “tijd, kennis, de individuele mening, politieke visie en status.“ Na de bijeenkomst trokken de gelovigen naar hun gemeentes om het offeren uit te voeren. Er zijn stieren en schapen geslacht waarvan het vlees bij de moskeeën gedeeld wordt met de gemeenteleden en de arme mensen uit de buurt.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May