20.000 m³ hardhout in één lading naar China
24 Sep 2015, 06:16
foto
Rondhout klaar voor inladen in het vrachtschip.
Het hout wordt geëxporteerd naar China. (Beeld: René Gompers)


Over enkele dagen zal er ruim 20.000 kubieke meter aan Surinaams hardhout verscheept worden naar China. Het is de eerste keer dat er zoveel hout in één enkele keer het land uitgaat. “De Surinaamse houtexport gaat hiermee een nieuw tijdperk in,” geeft Yuan Jun van CIMS-Tacoba Logs Exporting, mee. “Het ligt aan de overheid om de omstandigheden te creëren om de export naar een nog hoger niveau te tillen. Het betekent alleen maar meer inkomsten en werkgelegenheid voor Suriname.”

Het hout wordt geladen in het Yangtze Dignity dat door de verschillende sprekers als ‘het grootste vrachtschip in de Surinaamse wateren ooit’, wordt aangeduid. Het inladen gebeurt op de haven van Kuldipsingh te Livorno. Het schip heeft een laadvermogen van 30.000 kubieke meters deelt Balvansing Lakhisaran, directeur van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, mee. “Maar onze rivieren laten het niet toe dat er zoveel ingeladen kan worden. Daarom wordt er nu 15.000 kubieke meter ingeladen en op zee nog eens 5000.” Kuldipsing Dock Facility biedt de mogelijkheid om de grote blokken hout direct op het schip te zetten. Het traditioneel inladen van de vracht in containers is nadelig voor de export van hardhout. Op deze manier kunnen meer houtblokken voor minder geld worden ingeladen.

Normaal gaat er gemiddeld 11.000 m³ aan hardhout per keer het land uit, geeft Lakisharan aan. Sinds januari is er vijf keer geëxporteerd naar China. De Chinese ambassadeur, Yang Zigang, is ingenomen met de toename van de export. “Voor Suriname heeft dit natuurlijk ook voordelen,” merkt hij op. “Het betekent meer inkomsten voor de overheid, meer arbeidsplaatsen en het handelstekort zal gestaag afnemen.” Het grootste deel van het hout komt uit de bossen van Para, Brokopondo, Sipaliwini en het stuwmeer.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May