Sluiting Suralco kost zo'n 2.000 mensen hun baan
24 Sep 2015, 00:01
foto


Multinational Alcoa zal binnenkort in overleg treden met de arbeidersorganisaties actief binnen dochteronderneming Suralco over afvloeiing van het personeel. De multinational beëindigt zijn activiteiten in Suriname op 30 november. De overheid is nog in onderhandeling met Alcoa over hoe de sector kan worden behouden voor het land.

Intussen heeft managing director van Suralco, Ruben Halfhuid, het personeel middels een schrijven in kennis gesteld van de dienstbeëindiging. De raffinaderij van Suralco te Paranam zal op 30 november zijn productie stopzetten. Dat betekent dat de 540 vaste medewerkers van Suralco geen werk zullen hebben. Dat geldt ook voor ongeveer 1.500 contractors verbonden aan de onderneming. Alcoa vertrekt na 99 jaar uit Suriname. Onder het personeel is enorme beroering ontstaan. Gesteld wordt dat velen met schulden zitten, waaronder leningen voor hun huizen. Deze groep komt in enorme problemen en heeft haar hoop gevestigd op president Desi Bouterse.

“We begrijpen hoe lastig deze beslissing voor u is. Wij zullen alles in het werk stellen om het proces van overleg zo vlot mogelijk voor u te laten verlopen,” schrijft Halfhuid aan het personeel. “Wij hopen u regelmatig op de hoogte te kunnen houden van het overleg met uw vertegenwoordiging, terwijl u van de company de grootst mogelijke ondersteuning mag verwachten om met deze situatie om te gaan.”

Halfhuid deelt het personeel mee dat de Alcoa binnen afzienbare tijd in overleg zal treden met zijn vertegenwoordiging – de Paranam Werknemers Bond dan wel de Initiatiefgroep Belangenbehartiging Suralco Salaried Employees- over de aan te bieden afvloeiingsregeling. In de brief aan het personeel wordt aangekaart dat de voortdurende uitdagingen die de productie van Suralco ondergaat en de beperkte beschikbaarheid van bauxiet, in combinatie met ongunstige marktomstandigheden, het noodzakelijk maken om de productieactiviteiten te beëindigen. Het personeel is gevraagd een copy van het schrijven voor kennisname te ondertekenen.

Begin oktober 2014 zijn Suriname en Alcoa onderhandelingen gestart om een gezamenlijke oplossing te vinden voor de Suralco die met aflopende bauxietreserves te kampen heeft. Ook over de Afobaka krachtcentrale wordt onderhandeld om tot een lange termijn energieplan te komen. In de tweede week van september heeft de Alcoa bekendgemaakt dat hij de resterende 887.000 ton bauxiet tot en met 30 november zal afwerken. Daarna valt de raffinaderij te Paranam stil.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May